Slovenija je na dobri poti za zmanjšanje primankljaja pod 3 odstotke, zagotavlja finančni minister. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Slovenija je na dobri poti za zmanjšanje primankljaja pod 3 odstotke, zagotavlja finančni minister. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

sporoča minister Križanič. Zagotavlja, da bo Slovenija do 2013 znotraj maachstrichtskih meril primanjkljaja.

Evropska unija bo sprejela pet direktiv in uredbo, ki naj bi bistveno pripomogla k makroekonomski stabilnosti in finančni disciplini držav članic. Za prezadolžene so prvič predvidene finančne sankcije, je finančni minister Franc Križanič povedal o sestanku v Bruslju."Predpostavlja se, da takšnega kršilca, kot je bila Grčija v zadnjih desetih letih, ne bo več. Zato so sankcije," je izjavil.

Bo Slovenija do 2013 pod tremi odstotki?
Po maachstrichtskih merilih država ne sme imeti več kot tri odstotke primanjkljaja. Globa, ki jo lahko izreče Evropski svet, znaša 0,2 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP). Slovenija tega merila trenutno sicer ne dosega in ga mora doseči do leta 2013. Minister zagotavlja, da smo na dobri poti: "Ta načrt imamo, pa tudi lani smo bili uspešni."

Dolžniki bodo segli v žep
Države, katerih dolg presega 60 odstotkov BDP-ja, bodo ta dolg morale zmanjševati za eno dvajsetino na leto. Sankcije za kršilce bodo znašale 0,1 odstotka BDP-ja, kar bo lahko skozi čas akumuliralo tudi do 0,5 odstotka BDP-ja. Za celotno območje Evropske unije se uvaja tudi t. i. evropski semester - načrtovanje proračuna že od pomladnih mesecev naprej, kar Slovenija že izvaja, je pojasnil Križanič.

"Države, ki bodo imele porušene makroekonomske razmere, bodo podvržene sankcijam. Najprej seveda pozivom, naj to izboljšajo na podlagi analize, nato sankcijam. Ta predlog po mojem mnenju izvira iz grške krize, ki se je iz zunanjetrgovinske neučinkovitosti prenesla v javnofinančno krizo in pritisk na javne finance tudi drugih evropskih držav," je sklenil finančni minister.