Češki komisar Štefan Füle je zadovoljen predvsem s prizadevanji hrvaške premierke v boju proti korupciji. Foto: EPA
Češki komisar Štefan Füle je zadovoljen predvsem s prizadevanji hrvaške premierke v boju proti korupciji. Foto: EPA
Makedonska zastava
Pričakovano največja ovira Makedonije na poti v EU ostaja njeno uradno ime. Foto: EPA
Turčija
Najglasneši očitek Turčiji je nespoštovanje pravic različnih manjšin. Foto: EPA

Številni evropski poslanci so se strinjali, da je Hrvaški nov zagon v pogajanjih dal tudi arbitražni sporazum s Slovenijo. Füle je v prvem nastopu po prevzemu položaja pohvalil prizadevanja Zagreba, ki bi ob ugodnem nadaljevanju pristopna pogajanja z Brusljem končal še letos.

"Žoga je na hrvaški strani igrišča," je poudaril komisar. Dodal je, da se mora Hrvaška osredotočiti na nadaljnje reforme pravosodja in javne uprave, boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu, pravice manjšin, vrnitev beguncev ter sodelovanje s haaškim sodiščem.

Swoboda čaka na slovensko ratifikacijo
Poročevalec Evropskega parlamenta za Hrvaško Hannes Swoboda (S & D) je omenil arbitražni sporazum. Na Hrvaškem so ta sporazum hitro ratificirali, kar po besedah Swobode kaže na željo Hrvaške po hitrem napredku. Evropski poslanec iz Avstrije je ob tem izrazil upanje, da bo Slovenija kmalu rešila notranjepolitične probleme in tudi sama ratificirala sporazum.

Peterle: Državi si sporazum različno razlagata
Lojze Peterle
(EPP/NSi) je pri arbitražnem sporazumu opozoril, da si ga hrvaška in slovenska vlada v ključni točki povsem različno tolmačita in razlagata, kar medsebojnega zaupanja ne krepi. "Pozivam obe vladi, da izkoristita dvostranske možnosti za enotno interpretacijo sporazuma kot tudi za razvoj medsosedske atmosfere, ki bo naklonjena sklepu pristopnega procesa," je dejal Peterle.

Poslanka Tanja Fajon (S & D/SD) je ob robu razprave menila, da je nova hrvaška vlada s podpisom arbitražnega sporazuma s Slovenijo odprla možnost za nadaljevanje reševanja odprtih vprašanj tudi s preostalimi sosedami. "Sicer pa je poročilo o napredku Hrvaške jasna spodbuda državi, da brez oklevanja in z jasno politično voljo čim prej konča pogajanja za polnopravno članstvo v EU-ju," je še dodala Fajonova.

Poslanci podprli začetek pogajanj z Makedonijo
Evropski poslanci so obravnavali tudi napredek Makedonije. Parlament v Strassbourgu je z večino sprejel resolucijo o napredku Makedonije na poti v EU, ki poziva Svet EU, naj na marčnem vrhu sprejme priporočilo Evropske komisije o začetku pogajanj s to državo. Največja težava Makedonije ostaja spor z Grčijo glede uradnega imena države.

Razmere na Balkanu kot vožnja s kolesom
"Članstvo Zahodnega Balkana v EU je tako v interesu regije kot EU-ja," je poudaril posebni parlamentarni poročevalec za Makedonijo Zoran Thaler (S & D/SD). Razmere na Balkanu je Thaler primerjal z vožnjo s kolesom: "Dokler se premikamo, gre relativno v redu. Ko se ustavimo, vsi skupaj pademo - stabilnost, mir, vse pade."

Turčija ni prepričala parlamenta
Tretja država na "tapeti" je bila Turčija, ki je po mnenju parlementarcev pri izpolnjevanju köbenhavnskih meril za članstvo v Evropski uniji lani dosegla le delen napredek. V poročilu, ki ga je pripravila poslanka Ria Oomen-Ruijten in je bilo podlaga za resolucijo, so kot glavne ovire turškemu članstvu v Uniji izpostavljeni neizpolnjevanje ankarskega protokola o plovbi in preletu ciprskih letal, prepoved kurdske stranke DTP in razveljavitev zakonodaje, ki omejuje pristojnosti vojaških sodišč.