Barrosa so kot predsednika komisije potrdili voditelji 27 članic Unije. Foto: EPA
Barrosa so kot predsednika komisije potrdili voditelji 27 članic Unije. Foto: EPA
Janez Potočnik
Prva naloga, ki čaka novega komisarja za okolje, je vprašanje zaščite modroplavutega tuna. Foto: EPA
Barrosova komisja lahko začne z delom

Evropski parlament je v Strasbourgu po zamenjavi sporne bolgarske kandidatke za komisarko Rumjane Želeve dal zeleno luč drugi komisarski ekipi Portugalca Joseja Manuela Barrosa. Med evroposlanci jih je 488 podprlo komisijo, 137 jih je glasovalo proti, 72 pa se jih je vzdržalo.



Evropski parlament odloča o celotni komisiji s poimenskim glasovanjem z navadno večino oddanih glasov, in sicer jo lahko potrdi ali zavrne. Po glasovanju v parlamentu mora komisijo s kvalificirano večino imenovati še Svet EU-ja. Postopek bo najverjetneje opravljen korespondenčno še danes, tako da bo nova komisija lahko s polnimi pooblastili začela delovati že v sredo.

Lizbonska pogodba povzročila zamudo
Nova Evropska komisija bi morala začeti delovati že novembra lani, vendar je bil zaradi zamud z Lizbonsko pogodbo stari ekipi podaljšan mandat, tako da od 1. novembra lani opravlja le tekoče posle.

Poslanci so še pred potrjevanjem nove komisije glasovali o resoluciji o okvirnem sporazumu, ki opredeljuje načine sodelovanja med parlamentom in komisijo po uveljavitvi Lizbonske pogodbe. Na dnevni red zasedanja so naknadno uvrstili tudi razpravo o javnofinančnih težavah nekaterih držav območja evra, in sicer predvsem Grčije, pa tudi Portugalske in Španije.

Celovita obravnava vprašanj, ki zadevajo prihodnost
"Prva stvar, s katero se bomo morali najprej resno ukvarjati, je t. i. strategija 2020, torej kam in kako naprej," je po glasovanju dejal Potočnik. Strategija 2020 naj bi Uniji zagotavljala rast in delovna mesta. Položaj, v katerem sta trenutno svet in Evropa, je po mnenju Potočnika skrb vzbujajoč, zato meni, da se bo morala nova komisarska ekipa vprašanj lotiti zelo celovito. Bistveno je to, da bo komisija ob obravnavanju kratkoročnih vprašanj imela v mislih, kakšno Evropo želi zgraditi v prihodnosti, je poudaril komisar za okolje.

Barrosova komisja lahko začne z delom