Slovenski paviljon je gostil dve poslovni delegaciji in približno 20 večjih poslovnih dogodkov ter številna manjša srečanja, so danes sporočili z javne agencije Spirit Slovenija.

Na začetku novembra je ekipa slovenskega paviljona v sodelovanju s pisarno evropskega poslanca Franca Bogoviča v tematskem paviljonu Terra, ki je posvečen trajnosti, pripravila razpravo na temo pametnih mest prihodnosti. Bili so tudi soorganizatorji dogodka na ženskem paviljonu o zagotavljanju dostopa do virov v mestih in podeželskih okoljih za ženske, kjer sta Slovenijo tudi zastopali dve strokovnjakinji – Emilija Stojmenova Duh s Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani ter direktorica platforme Circular Change Ladeja Godina Košir.

Novembra sta slovenski paviljon obiskali dve poslovni delegaciji, ena s področja razvoja mest in podeželja in druga s področij tovarn prihodnosti in razvoja materialov. V paviljonu se je v samostojnih predstavitvenih sklopih predstavilo 14 slovenskih podjetij, ki so pripravila številne poslovne dogodke in srečanja, več kot 50 pa je podjetij, katerih predstavniki so se udeležili poslovnih delegacij.

Tudi novembra je bil slovenski paviljon deležen številnih obiskov vidnejših gostov, med katerimi so bili, poleg že omenjenega Bogoviča, tudi minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek, minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič ter državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Andrej Čuš. Paviljon pa sta obiskala tudi predsednik Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin ter kuharski mojster in nosilec Michelinove zvezdice Tomaž Kavčič.

Slovenska olimpijka Brigita Langerholc je medtem v okviru promocije iniciative Zeleno srce z vadbo joge in dihalnimi tehnikami konec meseca skrbela za dobro počutje obiskovalcev paviljona.

Še ena zanimivost. Dvoboj za svetovnega šahovskega prvaka med branilcem naslova Norvežanom Magnusom Carlsenom in izzivalcem Rusom Janom Nepomnjaščijem poteka v okviru svetovne razstave Expo v Dubaju. Foto: EPA
Še ena zanimivost. Dvoboj za svetovnega šahovskega prvaka med branilcem naslova Norvežanom Magnusom Carlsenom in izzivalcem Rusom Janom Nepomnjaščijem poteka v okviru svetovne razstave Expo v Dubaju. Foto: EPA

Novembra se je predstavila Ljubljana
V turističnem delu predstavitve Slovenije je paviljon novembra gostil Ljubljano. Ta se je predstavila z vrsto interaktivnih vsebin, skozi katere so obiskovalci spoznavali dediščino Unescove dediščine arhitekta Jožeta Plečnika, na virtualnih vožnjah so se podajali po ulicah Ljubljane in si z močjo lastnih misli natočili kozarec pitne vode. Ljubljana bo na paviljonu vnovič gostovala v okviru predstavitve turistične makroregije osrednja Slovenija na začetku prihodnjega leta.

Slovenski paviljon so obiskale tudi številne skupine slovenskih turistov, so še dodali na Spiritu Slovenija, ki bedi nad slovensko predstavitvijo na Expu.

Slovenija v Dubaju nastopa pod sloganom Slovenia – Green Smart Experience, s katerim se svetovni javnosti predstavlja kot trajnostna, sodobna in ustvarjalna ter v prihodnost usmerjena država, v kateri se prepletajo zeleno okolje, znanje, prebojne ideje in inovacije ter gospodarstvo z dodano vrednostjo. Namen udeležbe na Expo 2020 Dubaj je umestitev Slovenije na svetovni zemljevid kot trajnostne in hkrati visokotehnološke ter inovacijske države, promocija slovenskega gospodarstva in Slovenije kot turistične destinacije ter povečanje prisotnosti slovenskih izdelkov in storitev tako na trgu Združenih arabskih emiratov kot na svetovnem trgu.

Expo, ki kljub prestavitvi za leto dni zaradi pandemije covida-19 nosi naziv 2020, je vrata odprl 1. oktobra. Na svetovni razstavi sodeluje 192 držav.

V oddaji Prvi na Expu, ki je na sporedu vsako drugo sredo v mesecu ob 14.30, podrobno spremljajo dogajanje v Dubaju. Prisluhnite.