Večja je verjetnost, da vas zadane strela, kot da bi zadeli na lotu. Foto: EPA
Večja je verjetnost, da vas zadane strela, kot da bi zadeli na lotu. Foto: EPA
Bill Gates
Ne obupajte prehitro, tudi Bill Gates je začel z ničle. Foto: EPA

Da bi postali tako bogati, kot so na primer po podatkih revije Forbes Bill Gates, ki ima 50 milijard dolarjev, investitor Warren Buffett, ki ima pod palcem 42 milijard dolarjev, podjetnik Carlos Slim, ki je težek 30 milijard dolarjev, ali pa lastnik Ikee Ingvar Kamprad, ki ima 28 milijard dolarjev premoženja, imate več možnosti.

Če nimate ravno tako zelo bogatih staršev, za vse velja, da morate začeti z malim. Lahko seveda igrate na srečo, kjer je ravno to nedeljo na lotu sedmica, ki je vredna 500 milijonov tolarjev. Drobiž proti zgoraj omenjenim številkam, vendar kar primeren začetni kapital za nadaljnje naložbe in dokaj udobno življenje brez skrbi.

Napotki, kako postanete vsaj bolj bogati, kot ste zdaj, temeljijo na dokazanih taktikah ljudi, ki so se dejansko iz niča povzpeli do lepega življenja. Večina si je izbrala pravo kariero, trdo delala in napredovala.

Brez discipliniranega varčevanja in vlaganja pa ne bi prišli do bogastva. Univerzalni, že večkrat omenjeni nasveti pametnega ravnanja z denarjem prav tako pridejo prav. Z denarjem je treba ravnati previdno, vedno se vprašajte, ali stvari res potrebujete in ali bi zanje lahko zapravili manj. Vprašajte se na primer: "Bi raje imel prav zadnjo izdajo televizije z vsemi mogočimi funkcijami ali bi bil raje bogat?" Napišite finančni načrt za prihodnjih nekaj let, disciplinirano varčujte, poučite se o investiranju, živite zmerno, če se le da, ne uporabljate kreditnih kartic, dolgove odplačajte čim prej, če imate pogoje za to, odprite svoje podjetje.

A. S.