Prvo pravilo pri odplačevanju dolgov je, da ne paničarite. Niste ne prvi ne zadnji v takšnem položaju. Foto: EPA
Prvo pravilo pri odplačevanju dolgov je, da ne paničarite. Niste ne prvi ne zadnji v takšnem položaju. Foto: EPA
Plačilne kartice
Proč s karticami! Če se le da, plačujte z gotovino. Foto: Visa
Predvsem je nujno, da vzpostavite nadzor nad svojim finančnim stanjem. Foto: European Community

Najprej se vzemite v roke in ne paničarite. Kjer je volja, tam je pot. Poleg tega pa skoraj ni človeka, ki ne bi nikoli v življenju zapravil več, kot je zaslužil. Najprej si oglejte spisek vseh svojih prihodkov in si za naslednje pol leta pripravite strog načrt, koliko lahko največ zapravite. Če je treba, se znebite vseh kreditnih kartic, razen ene za res nujne primere, in zamrznite vplačevanje varčevanj.

Vaša prednostna naloga mora postati odplačilo dolga, zato je najbolje, da se izogibate krajem, kjer bi lahko zapravljali za stvari, ki jih ne potrebujete nujno (pijača v lokalih, obisk kina, vožnja s taksijem …). Vse, kar kupujete, plačujte z gotovino. Ne bodite polovičarski – prej, ko boste dolg odplačali, bolje bo. Za popoln uspeh pa vam predlagamo, da sledite spodnjemu načrtu.

Ne zatiskajte si oči.
Če o dolgu ne razmišljate, to še ne pomeni, da ga ni. Konec koncev, lahko se celo zgodi, da se bo dolg kopičil, vi pa boste bankrotirali in ostali brez vsega. Izrek, da iz majhnega zraste veliko, še posebej velja za dolgove. Potrudite se in tudi še tako majhne dolgove odplačajte takoj.

Brez spiska prihodkov in odhodkov ne bo šlo.
Zapišite si vsoto, ki jo zaslužite in vse tekoče stroške - od računov za elektriko in telefon do potnih stroškov in zneska, ki ga zapravite za hrano. Če vam kaj ostane, lahko to porabite za prvi znesek odplačila. Sestavite si spisek, komu ste dolžni in koliko. Sestaviti si uresničljiv načrt odplačil in obvestite tiste, ki jim dolgujete, kdaj in v koliko obrokih bodo prejeli svoj denar. Če vam od plače ni ostalo nič ali pa zapravite še vedno več, kot zaslužite, je čas za "rezanje stroškov". Razmislite tudi o dodatnem, večernem delu.

Odločite se, katere dolgove morate plačati najprej.
Najprej odplačajte tiste, ki se jih najbolj bojite. Nujna so odplačila na primer hipoteke, najemnine, sledijo elektrika, telefon, vodovod in tako naprej. Precenite, kaj vam je najpomembneje, in to odplačajte najprej.

S svojimi posojilodajalci ohranite stike.
Poskušajte jim razložiti svoje težave in se dogovoriti za vam znosen način odplačila, morda celo brez obresti. Če se da, podpišite pogodbo o načinu odplačevanja.

Požrite svoj ponos.
Naj vas ne bo sram prositi za pomoč, saj veste, "kdor jezika špara, kruha strada". Predvsem pa je važno, da se ne zadolžujete še bolj. Če je treba, razmislite tudi o prodaji, na primer avta.

Ko boste spet na zeleni veji, to ne pomeni, da znova lahko zapravite vse, kar imate, ampak ostanite trdno v sedlu in ne zapravljajte po nepotrebnem.

A.S.