Policija opozarja: Denarja in številk bančnih kartic ne posredujte naključnim osebam. Vedno se dobro prepričajte, s kom imate opravka. Foto: EPA
Policija opozarja: Denarja in številk bančnih kartic ne posredujte naključnim osebam. Vedno se dobro prepričajte, s kom imate opravka. Foto: EPA

Na internetu so pogosto objavljeni lažni oglasi o prodaji različnega blaga, predvsem avtomobilov in naprav s področja t.i. zabavne elektronike. Dobro se je natančno pozanimati o verodostojnosti spletne strani, preden se odločimo za kakršno koli transakcijo. Policija poudarja, da uporabljajo storilci kaznivih dejanj posebno izdelane, 'lažne' spletne strani, ki so zelo dobro izdelane in jih je težko ločiti od verodostojnih.

Na policiji trdijo, da gre pri skoraj vseh goljufijah denar v tujino, bodisi na lažno ime osebe bodisi neposredno na bančni račun. Storilci pri tem uporabljajo posebne ukrepe - največkrat od kupca zahtevajo predplačilo ali plačilo dodatnih administrativnih ali transakcijskih stroškov. Velikokrat se zgodi, da ista oseba od oškodovanca denar izvabi večkrat, želenega blaga pa kupec nikoli ne dobi.

Po elektronski pošti krožijo tudi lažna sporočila, v katerih storilci navajajo, da so Afričani, ki so podedovali denar, vendar ne morejo do njega, ker nimajo sredstev za plačilo administrativnih stroškov. Vljudno vas bodo prosili, če jim nakažete denar za plačilo teh stroškov, vam pa bodo obljubili določen odstotek od podedovanega zneska. Lahko pa se vam zgodi, da boste po elektronski pošti obveščeni o dobitku na loteriji, od vas pa bodo zahtevali plačilo določenih stroškov za prenakazilo.

Dokler je spletno nakupovanje še v povojih, je pri izvedbi transakcij potrebno varnosti nameniti dodatno pozornost.