O poležavanju na plaži razmišljajte že pred poletjem. Foto: EPA
O poležavanju na plaži razmišljajte že pred poletjem. Foto: EPA
Omislite si hranilnik za odrasle - odprite poseben račun, namenjen nabiranju sredstev za dopust. Foto: RTV SLO
Kartice zdravstvenega zavarovanja
Če se odločite za potovanje v daljne kraje, lahko tudi zdravstveno zavarovanje pomeni precejšen strošek, ki pa ga ne smete izpustiti. Foto: RTV SLO

Poletje je za nami, zdaj je čas za sanjarjenje. Pomislite, na kateri konec sveta bi se radi odpravili, in se pozanimajte, koliko bi vas potovanje stalo in kateri čas leta je za obisk zaželenih krajev najboljši. Vendar pazite – ne morete le odkorakati v sončne kraje s kreditno kartico v žepu in upati na najbolje. Ko ste na dopustu, se najbrž ne želite obremenjevati, koliko si lahko sploh privoščite in ali vas ne bodo morebiti pokopali računi po vrnitvi domov.

Cena paketa še ni vse
Poleg osnovnega aranžmaja, ki je vključen v ponudbo potovalne agencije, oz. poleg stroškov poti in bivanja poskusite oceniti, koliko denarja boste potrebovali za hrano, izlete v okolico ipd. Tako boste dobili natančnejše podatke o končni vsoti, ki jo morate prihraniti za oddih. Primerjajte ponudbe različnih agencij s potovanji v “lastni režiji”. Ne pozabite na stroške ogledov krajevnih zanimivosti, nakup spominkov in neizogibno zabavo. Ko boste dobili okvirno oceno končnega zneska, mu dodajte še vsaj 50 odstotkov – to naj bo rezerva za primer višje sile. Tako boste imeli v času dopusta več izbire in se boste lažje prilagodili spremenjenim okoliščinam, kar vam bo dalo občutek svobode.

Zavarovanje za brezskrben oddih
Nikakor ne zanemarite zdravstvenega zavarovanja. Pozanimajte se, kaj vam posamezna zavarovalnica ponuja za določeno premijo, in poskrbite, da se na pot odpravite zavarovani. Verjetno zavarovanja sploh ne boste potrebovali. Če pa se vam ali vašim družinskim članom kaj zgodi, je takšna varnostna mreža nepogrešljiva in vam lahko precej olajša tako manjše tegobe kot tudi resnejše situacije. Tudi stroške zavarovanja prištejte znesku, namenjenemu za dopustovanje – in začnite varčevati.

Čim boljši izkoristek plače
Sestavite svoj mesečni proračun in preverite, čemu namenjate svoje dohodke. Kje bi bilo mogoče stroške zmanjšati? Čemu se lahko odpoveste, da bi nekaj denarja tudi privarčevali? Nato lahko odprete nov račun in vanj vlagate denar za dopust. Čeprav ste morda že dolgo komitent ene banke, pa se za nov račun vseeno pozanimajte še drugod. Kakšne obrestne mere ponujajo druge banke, koliko stroškov zaračunavajo za vodenje računa …

Varčevanje se vam bo precej bolj obrestovalo, če se zavežete k dolgoročnejši obliki. Po programih, kot jih ponujajo banke, vlagate vsak mesec določen znesek, po koncu določenega obdobja (običajno gre za najmanj enoletno varčevanje) lahko v okviru odpovednega roka varčevanje prekinete in prevzamete privarčevano vsoto.

Ne pozabite na končni cilj!
Vsi vemo, da je denar mnogo lažje zapravljati, kot ga zaslužiti. Če se bojite, da se boste težko uprli skušnjavi in da vam varčevanje ne bo šlo od rok, je priporočljivo, da se v banki dogovorite, da vam načrtovano vsoto samodejno trgajo z osebnega računa in preusmerijo na varčevalnega dan ali dva po prejemu plače. Če vas varčevanje še vedno obremenjuje, lahko razmišljate o cilju – načrtovanem potovanju. V spodbudo in opomin spravite sliko želene destinacije zraven kreditne kartice ali si jo omislite kot ozadje na svojem računalniku in prenosnem telefonu. Pa srečno pot!

J. G.