Foto:
Foto:
Chirac je sodeloval prek satelitske konference.
Oblasti so se pripravile na protestnike.

Britanski premier in predsedujoči skupini najrazvitejših industrijskih držav Tony Blair je v uvodnem nagovoru kot dva najbolj pereča svetovna problema navedel razvoj Afrike v dobi aidsa in podnebne spremembe. Francoski predsednik Jacques Chirac je po satelitski konferenci predlagal, da bi za boj proti aidsu vpeljali mednarodni davek.

Politiki, gospodarstveniki, akademiki, menedžerji, verski voditelji in predstavniki nevladnih organizacij iz 96 držav se bodo dotaknili mnogih tem. Do nedelje bodo med drugim razpravljali o razmerah v Iraku in na Bližnjem vzhodu, o cunamijih v Aziji, revščini, svetovni trgovini in napovedih za hitro rastoča gospodarstva.

Tudi letos protesti
Ob robu gospodarskega foruma so v Bernu tudi letos potekali protesti. Oblasti so dobro poskrbele za utišanje protestnikov, zato naj bi protiglobalistična gibanja konec tedna odpovedala demonstracije.

Protiutež forumu bogatih
Sočasno v brazilskem Porto Alegru poteka Svetovni socialni forum, ki je protiutež vrhu bogatih držav. Po mnenju organizatorjev se ga bo udeležilo okoli 120.000 ljudi.

Zbrali se bodo pripadniki gibanj civilne družbe, mirovniki, okoljevarstveniki, protiglobalisti, borci za človekove pravice in nasprotniki neoliberalnega kapitalizma.