Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

V slovenjgraškem obratu so zaposleni izdelovali sestavne dele za avtomobilske sedeže in notranjo opremo avtomobilov. Po odhodu 119 delavcev v jeseni 2020 nadaljnjih večjih odpuščanj glede na takratne napovedi niso pričakovali, zato je bilo marca lani za vse veliko presenečenje, ko je multinacionalka sporočila, da zapira proizvodnjo v Slovenj Gradcu.

Sorodna novica Napovedano zaprtje tovarne Adient v Slovenj Gradcu, brez dela naj bi ostalo 430 ljudi

Prvih okoli 150 odpovedi so delavcem Adienta, ki so medtem s pomočjo sindikatov dosegli višje odpravnine od zakonsko določenih, vročili konec junija in na začetku julija lani, nato pa nadaljevali postopno odpuščanje delavcev in selitev proizvodnje na Slovaško in v Srbijo. Danes (torek) se odpovedni rok izteče še zadnjim 19 zaposlenim, podjetje pa je v zaključku likvidacije.

Prodaja prostorov poteka

Takoj ob napovedi odpuščanj je delovna mesta za delavce iz Adienta ponudilo več koroških in šaleških podjetij. Glede na to, da je trenutno stanje na koroškem trgu dela zelo dobro, z rekordno nizko brezposelnostjo, kaže, da je velik del delavcev iz Adienta dobil drugo zaposlitev, morda ostajajo na zavodu kakšni invalidi ali starejši delavci, ki so tik pred upokojitvijo, je za Slovensko tiskovno agencijo na začetku maja dejala vodja koroških uradov za delo zavoda za zaposlovanje Jasmina Uršič.

Medtem po uradnih informacijah iz multinacionalke Adient še vedno potekajo tudi postopki prodaje prostorov slovenjgraškega Adienta. Prostore naj bi kupila tri podjetja, ki že imajo sedež v Slovenj Gradcu, a v Adientu uradno imen ne razkrivajo.