Adient Slovenj Gradec je izdeloval dele za za avtomobilske sedeže in notranjo opremo avtomobilov. Foto: Televizija Slovenija
Adient Slovenj Gradec je izdeloval dele za za avtomobilske sedeže in notranjo opremo avtomobilov. Foto: Televizija Slovenija
Sorodna novica Počivalšek: Imamo kar nekaj interesentov za nadaljevanje proizvodnje na lokaciji Adienta

"Sindikat v podjetju Adient se je s pomočjo ZSSS-ja pogajal s predstavnikom lastnikov o višjih odpravninah, kot jih določa zakon. Moramo reči, da smo z doseženim v sindikatu zadovoljni, saj nam je uspelo doseči odpravnine, ki bodo zadovoljive za vse zaposlene," sta v skupnem sporočilu za javnost zapisala predsednik sindikata v Adientu Bojan Rošer in terenski organizator ZSSS-ja Območne organizacije Podravje in Koroška Jaka Šilak.

Z dogovorjenimi odpravninami so po njunih navedbah dosegli, "da bodo lahko vsi delavci nekako premostili finančne težave, ki jih čakajo v prihodnje, ko bodo iskali novo zaposlitev".

Ob tem pa sta sindikalista ponovno pozvala vlado, da neobdavčitev odpravnine upošteva tudi v znesku, ki je nad zakonsko določeno višino. V zvezi s tem so vlado in DZ že konec marca pozvali tudi iz krovnega sindikata ZSSS-ja.

Sorodna novica Poldrugi milijon subvencij za tuje multinacionalke, ki so nato spakirale kovčke

Podjetje ni poslovalo slabo

Predstavnik ameriške multinacionalke Adient je 17. marca letos zaposlene v Slovenj Gradcu obvestil, da bodo obrat do konca letošnjega leta zaprli in da bo delo izgubilo vseh 430 zaposlenih. Prvih 160 delavcev naj bi delo izgubilo konec julija, preostala večina nato do konca leta, 18 zaposlenih pa maja prihodnje leto.

Odločitev je bila za zaposlene šok, saj po lanskem odhodu 119 delavcev nadaljnjih večjih odpuščanj glede na napovedi za zdaj niso pričakovali. Glede na nenadno odločitev in to, da podjetje ni slabo poslovalo, zaposleni pa so delo opravljali kakovostno, so se predstavniki zaposlenih odločili zahtevati višje odpravnine, kot jih določa zakon.

Spomin na stečaj Preventa

Sorodna novica Preventu odbila dvanajsta ura - družba gre v stečaj

Že v začetku aprila je Rošer povedal, da imajo že dogovorjene zakonske odpravnine in nekaj več, kar je bilo že določeno ob lanskem odpuščanju zaposlenih. Zaradi omenjenih razlogov pa so si prizadevali še za višje odpravnine, izpogajane so po neuradnih informacijah zastavljeno še presegle.

Napovedano odpuščanje 430 zaposlenih v Adientu je največje na Koroškem od avgusta 2010, ko je bil uveden stečaj družb Prevent Global in Prevent avtomobilski deli in je delo izgubilo 1260 delavcev. Sicer je stanje na koroškem trgu dela v zadnjem letu razmeroma stabilno.

Da bi lahko zaposlili delavce iz Adienta, je sporočilo že več podjetij. Odpuščeni delavci imajo možnosti zaposlitve med drugim v Gorenju, družbi Plastika Skaza in v družbah Slovenske industrije jekla.

V slovenjgraškem obratu multinacionalke Adient izdelujejo sestavne dele za avtomobilske sedeže in notranjo opremo avtomobilov. Med razlogi za zaprtje tovarne so lastniki navedli, da Slovenija z vidika stroškov ni več najboljša država, k odločitvi za zaprtje tovarne pa so po navedbah lastnikov prispevali tudi slabi obeti v prihodnje.