Agrokor naj bi konzorciju prodajalcev Mercatorja že nakazal kupnino za 53-odstotni delež. Foto: BoBo
Agrokor naj bi konzorciju prodajalcev Mercatorja že nakazal kupnino za 53-odstotni delež. Foto: BoBo
Mercator je prodan Agrokorju
Studio ob 17h: Mercator je prodan
Agrokor naj bi že nakazal denar

Prodajalci so za 53 odstotkov Mercatorja dobili kupnino v znesku 172 milijonov evrov oz. 86 evrov za delnico nekaj pred današnjim poldnevom. Pred zaključkom je bila z bankami podpisana tudi pogodba o prestrukturiranju Mercatorjevega dolga v znesku ene milijarde evrov, so sporočili iz Agrokorja.

Prodaja našega največjega trgovca je bila kljub velikemu političnemu nasprotovanju nazadnje izpeljana v devetem poskusu in po precej nizki ceni. Poznavalci razmer pričakujejo propad številnih dobaviteljev in izgubo na tisoče delovnih mest. Kakšni so scenariji razvoja Mercatorja v okviru Agrokorja in kaj se Sloveniji obeta s prihodom Todorića? O tem je bilo govora v današnjem Studiu ob 17-ih z gosti in voditeljico Simeono Rogelj.

Celotna vrednost prevzema Mercatorja znaša 544 milijonov evrov, od česar je 324 milijonov evrov namenjenih za pridobitev stoodstotnega lastništva, 200 milijonov evrov za zmanjšanje finančnih obveznosti Mercatorja ter 20 milijonov evrov za operativno financiranje tekočega poslovanja Mercatorja.
Todorić vidi številne priložnosti
S povezovanjem Agrokorja in Mercatorja pa bo po mnenju Todorića dosežena višja stopnja zaposlenosti, odprle pa se bodo tudi velike priložnosti za še bolj kakovostno dobaviteljsko strukturo v regiji in priložnosti za rast prehrambne ter drugih industrij, so sporočili iz Agrokorja.

Todorić je prepričan, da bo združitev slovenskim dobaviteljem omogočila povečanje obsega prodaje in odpiranje novih trgov, kar predstavlja tudi pomembno priložnost za prisotnost na tretjih trgih, zlasti z vstopom Hrvaške v EU.

Poudaril je, da si bodo še naprej prizadevali, da postanejo stabilen dejavnik v nestabilnih gospodarskih razmerah, pri čemer ne bodo nikoli zanemarili načela gospodarske uspešnosti. Po njegovih besedah Agrokor svoje zaposlene obravnava kot najpomembnejši del poslovnega uspeha. Končni cilj celotnega procesa je ustvarjanje dodane vrednosti za porabnike, ki bodo v prihodnje po njegovem mnenju deležni boljših storitev, kakovostnejše ponudbe in tudi bolj stabilnih ter nizkih cen, je prepričan.

V Laškem si bodo lahko malce oddahnili
Pivovarna Laško
pa je prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočila, da so družbe Pivovarna Laško, Pivovarna Union in Radenska za 23,3-odsotni delež prejele 75,5 milijona evrov.

Prejeti denar bo, so zapisali, pomembno prispeval k razdolževanju skupine Laško, kar so konec aprila od omenjenih treh družb v podpisanem dogovoru zahtevale tudi banke upnice. Dodali so, da je bil postopek prodaje voden strokovno in pregledno.

Agrokor bo moral v treh delovnih dneh objaviti še prevzemno namero za preostale delnice največjega slovenskega trgovca, ne prej kot v 10 in ne pozneje kot v 30 dneh po objavi namere pa še prevzemno ponudbo.

V konzorciju prodajalcev so bili Pivovarna Laško, Pivovarna Union, Radenska, NLB, NKBM, Gorenjska banka, Prvi faktor-Faktoring, Banka Koper, Hypo Alpe-Adria Bank, NFD, Banka Celje in NFD Holding. NLB in NKBM, ki sta v 100-odstotni državni lasti, sta na račun prejeli malo manj kot 46 milijonov evrov prva in 17 milijonov evrov druga.

Delničar tudi Janković
Če bodo pristali na ceno 86 evrov na delnico, bodo ostali delničarji prejeli 153 milijonov evrov. Med njimi prevladujeta hrvaška Splitska banka iz skupine Societe Generale (10,76 odstotka) in Unicredit Banka Slovenija (8,01 odstotka). Prek 62,5-odstotnega lastništva v družbi KLM, ki je 2,2-odstotni lastnik Mercatorja, je delničar v podjetju tudi predsednik PS-ja in nekdanji prvi mož Mercatorja Zoran Janković.

Mercator je prodan Agrokorju
Studio ob 17h: Mercator je prodan
Agrokor naj bi že nakazal denar