Vodenje trgovalnega računa sme na leto znašati le pol odstotka vrednosti papirjev. Foto: EPA
Vodenje trgovalnega računa sme na leto znašati le pol odstotka vrednosti papirjev. Foto: EPA

Banke in borznoposredniške družbe zaračunajo zelo različna nadomestila pod različnimi postavkami, čeprav je zakonsko določeno, da sme vodenje računa na leto znašati le pol odstotka vrednosti papirjev. Parlamentarni odbor za finance je na pobudo Združene levice soglasno podprl avtentično razlago določbe zakona in podobno bo verjetno kmalu storil tudi državni zbor.

Stranke, ki vrednostne papirje prenašajo iz KDD-ja na trgovalne račune, plačajo samo pol odstotka vrednosti delnic za vodenje računa. Vendar je to absolutno premalo, da bi pokrilo stroške, ki jih ima posamezna borznoposredniška družba, ki mora plačevati v jamstveno shemo in jamčiti za varnost naložbe.

Na Agenciji za trg vrednostnih papirjev (ATVP) pravijo, da bi morali delničarji, če bi plačali letno pol odstotka vrednosti portfelja, borzniku prinesti vsaj za 5.000 evrov delnic. Pri borznoposredniški hiši Ilirika, ki ima največ novih strank, svojih stroškov ne pokrivajo pri delničarjih z manj kot 3.000 evri. Vendar poslanci vztrajajo, da se morajo borzniki pri zaračunavanju nadomestila držati zakona.

Ali bodo borzne hiše pripravljene jemati delnice?
Namestnik direktorja ATVP-ja Primož Pinoza opozarja: "Skrbi nas problematika teh dvesto tisoč vlagateljev, ki se jim lahko zgodi, da jim borznoposredniške družbe in banke ne bodo hotele odpreti trgovalnih računov."

Sedem od enajstih borznoposredniških družb, pri katerih je Zveza potrošnikov Slovenije ugotovila čezmerno zaračunavanje za odprtje in vodenje računa, smo vprašali, ali bodo, ko jih bo DZ omejil, še jemali stranke.

Dobili smo tri odgovore, izčrpnega zgolj iz Ilirike, kjer bodo sprejemali stranke z delnicami v višini 800 evrov ali več, ki želijo odpreti trgovalni račun. Vendar dodajajo, da je nadomestilo do polovice odstotka v nasprotju z ustavo, da gre za omejevanje in administrativno določanje cen, ki so drugje v EU-ju višje tudi do šestkrat.

V Abanki pravijo, da je njihova dejavnost tržna, in vsako določitev bodo sprejeli v tem okviru. Na KBS Banki za zdaj nižjega zaračunavanja ne komentirajo. Na KDD-ju medtem čaka še 203 tisoč registrskih računov.