Alpina na Norveškem lani prodala 200.000 parov smučarskih čevljev. Foto: MMC RTV SLO
Alpina na Norveškem lani prodala 200.000 parov smučarskih čevljev. Foto: MMC RTV SLO
Peko se uspešno prebija na trge držav nekdanje Sovjetske zveze, dobre rezultate pa je dosegel tudi na drugih trgih. Foto: MMC RTV SLO

Matjaž Lenassi, predsednik uprave Alpina, tako upa, da bo država pri prodaji ravnala pravilno. Peko in Alpina se morata namreč spopadati s hudimi pritiski proizvajalcev obutve iz držav s cenejšo delovno silo, a sta imela oba lani okrog milijona evrov dobička.

Peko se uspešno prebija na trge držav nekdanje Sovjetske zveze, dobre rezultate pa je dosegel tudi na drugih trgih. V Peku so zanikali informacije, da naj zaposleni ne bi dobili plač, saj nimajo 200 milijonov evrov zanje. Dodali so, da podjetje za plače mesečno nameni 380 milijonov evrov.

Alpina na Norveškem proda polovico svoje zimske proizvodnje
Alpina je lani slabo poslovala v srednji Evropi, bolje pa je bilo na Norveškem, kjer Alpina proda polovico svoje proizvodnje in dosega 65-odstotni tržni delež. Pri prodaji na trgih srednje Evrope bi bil Alpini lahko v pomoč Elan, ki je na teh trgih zelo močan, zato razmišljajo o ustanovitvi skupnega podjetja za področje distribucije.

Tudi Lenassi je dejal, da so bile informacije o Alpini zavajajoče. Zaradi zmanjšanja proizvodnje na oddelku za brizganje alpskih smučarskih čevljev okrog 20 zaposlenim dali na izbiro možnost premestitve ali koriščenje dopusta ob petkih. Takšna reorganizacija je bila predvidena tudi s planom dela in večina zaposlenih je izbrala premestitev. Le nekateri so se obrnili na medije, je pojasnil Lenassi.

Mnogi sinergijski učinki povezovanja med Alpino in Pekom
Lenassi je prepričan, da bi se morala v preteklosti združiti tri velika slovenska čevljarska podjetja, torej Planika, Aplina in Peko. Planika je tako končala v stečaju, Pek životari, Alpina pa se trudi po svoje. V primeru povezovanja bi nastalo veliko podjetje, zanimivo za evropsko področje, ki bi bilo z veliko proizvodnjo in skupno prodajno mrežo precej konkurenčnejše.

Alpina ni brez uspehov
Alpinini čevlji za smučarski tek so po tehničnih karakteristikah najboljši, uporabljajo pa jih najboljši smučarski tekači. Družba je prejela tudi nagrado Red dot (rdeča pika), kar jo umešča v svetovni vrh pri oblikovanju. Trenutno so svojo pozornost usmerili v spomladansko in poletno obutev, na prodajo katere pa vpliva tudi vreme.