Ameriško družbo spet zanima naložba v slovensko igralništvo. Čakajo na spremembo zakonodaje. Foto: EPA
Ameriško družbo spet zanima naložba v slovensko igralništvo. Čakajo na spremembo zakonodaje. Foto: EPA
Igralnica
Uprava članom stavkovnega odbora ni dovolila, da bi med stavko obiskali stavkajoče delavce. Foto: BoBo

Nekdanji prvi mož Hita Branko Tomažič je povedal, da so vsi člani komisije za pripravo nove igralniške strategije, ki deluje pri ministrstvu za finance, prejeli dokument, da se Američani vnovič zanimajo za naložbo v Hit. Vanj bi za lastniški delež vložili okrog 60 milijonov evrov.

Premier bo v torek o tej temi govoril z ministri
Ameriška družba Harrah's Entertainment (nedavno se je preimenovala v Caesar's Entertainment) se je sicer že pred petimi leti neuspešno dogovarjala o skupni naložbi z novogoriškim Hitom. Z načrti, da si spet utira pot v slovensko igralništvo, naj bi bil že seznanjen tudi predsednik vlade Borut Pahor in naj bi bil nad tem tudi navdušen, poroča Delo.

Že v torek naj bi premier o strategiji igralništva in poslovnih načrtih Harrahsa razpravljal z ministri, vlada pa bo predvidoma prihodnji teden potrjevala predlog strategije za razvoj igralništva. Ta naj bi med drugim predvideval izjeme za mega igralniško-zabaviščne centre - v primeru javno-zasebnega partnerstva pri takem projektu bi bila država namreč pripravljena na zmanjšanje lastniškega deleža pod 51-odstotni prag in uvedbo ustreznih dajatvenih olajšav, še piše Delo.

Delavci stavkajo, uprava bo tožila
Medtem pa so pretekli konec tedna v Hitovih igralnicah stavkali člani sindikata igralniških delavcev. "Uprava se ni želela pogajati z nami, pred stavko nas ni poklical nihče, kot da bi preprosto hoteli, da stavkamo," je povedal vodja stavkovnega odbora SIDS Iztok Černigoj. Vodje pogajalske skupine uprave Uroš Kravos pa pravi, da se bodo na pogajanjih s sindikalisti mogoče dobili v tem tednu. Vsekakor pa bodo v tem tednu izvedli tri zbore delavcev, na katerih bo uprava delavcem pojasnila svoje poglede na stavko in poslovanje družbe v zadnjih mesecih.

Predsednik uprave Hita Drago Podobnik pravi, da je poslovanje v zadnjih mesecih precej boljše od napovedi. Leto bodo sicer verjetno zaključili z izgubo v poslovanju, že prihodnje leto pa naj bi imel Hit dobiček, je še napovedal. Optimistične napovedi pa bo lahko poslabšala stavka, saj če se bo nadaljevala, bi lahko škoda znašala tudi več kot milijon evrov, je poudaril Podobnik. Zato so se odločili, da proti voditeljem stavke v najkrajšem času vložijo odškodninske zahtevke.