Največje načrtovane tuje naložbe v Sloveniji baje ne bodo izpeljali. Foto: MMC RTV SLO
Največje načrtovane tuje naložbe v Sloveniji baje ne bodo izpeljali. Foto: MMC RTV SLO
Franc Žnidaršič
V DeSUS-u se s projektom niso ukvarjali, ker njihovi volivci nimajo denarja za igralnice, je dejal Franc Žnidaršič. Foto: MMC RTV SLO
Milan Cvikl
Milan Cvikl je v imenu SD dejal,da je do prekinitve pogajanj prišlo zaradi slabo vodenega projekta. Foto: MMC RTV SLO
Niko Trošt o prekinitivi pogajanj s Harrah'som
Hit in Harrah's sta se razšla

Že predtem so iz Hitove službe za korporativno komuniciranje za MMC povedali, da sta se družbi razšli, ker je Hit vztrajal pri 51-odstotnem lastništvu in nadzoru nad upravljanjem centra, saj naj bi le tako omogočil nadaljnji strateški razvoj družbe in Goriške regije, tako da ne bi zapostavljali obstoječih igralnic, ki jih ima Hit v Novi Gorici in so usmerjene na bližnje dnevne goste. Kljub prekinitvi pogajanj pa Hit ne opušča načrtov o gradnji zabavišča.

Megazabavišče pa bi bilo oblikovano tako, da bi pritegnilo drugačen tip gostov, ki bi iz bolj oddaljenih krajev prišli za več dni. Pri tem bi se jim kot destinacija poleg igralništva ponudilo tudi celotno območje, vključno z Benetkami. Center je vlada tudi uvrstila v nacionalni projekt.

Iz Hita so za MMC še sporočili, da je ideja takšnega centra stara že 15 let, tako da že proučujejo nadaljnje možnosti njegove gradnje, pri čemer se ne more nič zgoditi brez soglasja lokalne skupnosti, ki je tudi solastnik družbe. Zdaj naj bi se posvetili vsebinski pripravi projekta, to pa vključuje tudi ekonomske izračune in iskanje lokacije.

Turistična zbornica: Ali sta družbi prava partnerja?
V Turistično-gostinski zbornici pri Gospodarski zbornici Slovenije se sprašujejo, ali sta dve igralniški družbi prava partnerja za turistični center z bolj kompleksno ponudbo in koliko je k rahljanju sodelovanja prispevala nedorečena davčna zakonodaja.

Po drugi strani pa v zbornici menijo, da je obsežna javna razprava o predvidenem projektu prispevala k večji prepoznavnosti in ugledu Hita v Evropi in po svetu. V zbornici so tudi prepričani, da bo zaradi postopnega nastajanja centra projekt tudi bolj obvladljiv, kot bi bil, če bi se zgodilo sodelovanje s Harrah's Entertainment.

Na gospodarskem ministrstvu obžalujejo prekinitev
Na gospodarskem ministrstvu obžalujejo, da niso dosegli dogovora za investiranje, a so za MMC dejali, da si bodo še naprej prizadevali za ustvarjanje spodbudnega okolja za tuje investitorje.

Sicer menijo, da je odločitev za investicijo stvar poslovne odločitve posameznega investitorja, ki se odloča na osnovi vseh danih pogojev, kljub temu pa so zainteresirani za pridobivanje novih tujih investicij na osnovi dogovora med poslovnimi partnerji, do katerih pride v okviru pogojev, ki veljajo na slovenskem trgu, zato bodo še v prihodnje poskušali privabiti nove investitorje.

Šircelj: Vlada že devet mesecev ni sodelovala v pogovorih
Državni sekretar Andrej Šircelj je dejal, da je vlada naredila pravni in finačni okvir morebitnih naložb, pripravila pa je tudi predlog nove zakonodaje na tem področju. Vendar po njegovih besedah predstavniki vlade že več kot devet mesecev niso sodelovali v pogovorih, tako da zadnjih dogodkov ne more komentirati.Tudi na finančnem ministrstvu zadeve ne komentirajo.

Lipa: Pogajanja bi moral prekiniti Hit
Prav tako ne komentirajo pri SDS, Srečko Hvauc je razložil, da zato, ker ne poznajo razloga prekinitve. V NSi so zadovoljni, da je prišlo do tega, Jožef Horvat je povedal, da jih je projekt skrbel predvsem zaradi negativnih vzporednih učinkov. Skeptični so bili tudi v SLS, zato se jim zdi dobro, da so se pogajanja ustavila, je dejal Jakob Presečnik. Tudi v Lipi s pozitivno sprejeli prekinitve pogajanj, je dejal Sašo Peče, vendar bi raje videli, da bi to že prej storili Slovenci in ne Američani.

LDS ni presenečen nad prekinitvijo pogajanj
Predsednica LDS-a Katarina Kresal je za MMC sporočila, da so bili v stranki glede projekta skeptični, ker se je vlada projekta lotila ne da bi upoštevala mnenje tamkajšnjega okolja in učinke na okolje, brez opravljenih analiz in upoštevanja mnenja strokovne javnosti, vsem potencialnim vlagateljem pa ni omogočila enakih pogojev in ni izvedla ustreznega mednarodnega razpisa. Prav zaradi vseh teh navedb, jih ne čudi, da je projekt propadel, je še dodala Kresalova.

V DeSUS-u se s projektom niso ukvarjali, ker njihovi volivci nimajo denarja za igralnice, je povedal Franc Žnidaršič, zato tudi nimajo mnenja, medtem pa je Milan Cvikl v imenu SD ocenil, da je prišlo do prekinitve pogajanj zaradi slabo vodenega projekta. Odgovorni za to pa naj bi bili sekretar na finančnem ministrstvu Šircelj, minister Bajuk in premier Janša.

V Zares so tako odločitev Američanov pričakovali, saj se o tem, ali projekt podpirajo, niso mogli zmeniti niti znotraj vlade, je dejal Matej Lahovnik. Poelg tega je bila napaka tudi ta, da niso vključili lokalne skupnosti, Hit pa bi moral imeti glavno vlogo.

Jelinčič prepričan o selitvi projekta na Hrvaško
Zmago Jelinčič iz SNS-a je prepričan, da prekinitev pogajanj ni dobra za Slovenijo in kaže uspeh Rimskokatoliške cerkve, Harrah's pa se bo zato zagotovo postavila na hrvaško stran, v Poreč.

B. K.

Niko Trošt o prekinitivi pogajanj s Harrah'som
Hit in Harrah's sta se razšla