Ameriško pravosodno ministrstvo je tožbo zoper Google vložilo leta 2020. Foto: Reuters
Ameriško pravosodno ministrstvo je tožbo zoper Google vložilo leta 2020. Foto: Reuters

Kot poroča BBC, gre za velik udarec Googlovemu matičnemu podjetju Alphabet. Sodba bi lahko spremenila način poslovanja tehnoloških velikanov.

Ameriško pravosodno ministrstvo je tožbo zoper Google vložilo leta 2020 zaradi njegovega nadzora nad okoli 90 odstotki trga spletnega iskanja.

Ni še znano, kakšna kazen čaka Google in Alphabet. Ta bo šele določena.

Ameriško ministrstvo je zahtevalo strukturni ukrep, kar bi lahko pomenilo tudi razkosanje podjetja.

Sodnik Amit Mehta je v 277-stranski sodbi dejal, da je Google plačal več milijard dolarjev, da je zagotovil, da je njegov iskalnik samodejni na pametnih telefonih in računalnikih. Za to je Google drugim podjetjem praviloma plačeval več kot 10 milijard dolarjev letno, so trdili tožilci.

Googlovi odvetniki so na drugi strani trdili, da uporabniki uporabljajo Googlov iskalnik, ker je uporaben.

Iskalnik je velik vir dohodka za podjetje, v veliki meri zahvaljujoč oglasom, ki jih prikazuje.

Alphabet je že napovedal pritožbo zoper odločitev sodišča.

Pravosodni minister Merrick Garland je sodbo pozdravil in jo označil za "zgodovinsko zmago za ameriško ljudstvo". Dejal je, da "nobeno podjetje, naj bo še tako veliko in vplivno, ni nad zakonom".

Tožba zoper Google je bila ena od več tožb zoper velika tehnološka podjetja, s katerimi želijo ameriške oblasti okrepiti konkurenco v tej panogi. Tarče so tudi Meta, Amazon in Apple, ki jim država prav tako očita nezakonite monopole.

Septembra naj bi se v ZDA začelo še eno sojenje Googlu, in sicer zaradi njegove oglaševalske tehnologije, še poroča BBC.

V Evropi je bil Google zaradi monopola kaznovan s plačilom več milijard evrov.