Foto: Reuters
Foto: Reuters

Čiste obresti so od začetka januarja do konca maja dosegle 540,9 milijona evrov, kar je 101,7 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Neobrestni prihodki so bili medtem z 269,8 milijona evrov medletno višji za 20 odstotkov, sporoča Banka Slovenije (BS).

Bruto dohodek je bil z 810,7 milijona evrov za 64,4 odstotka višji kot v prvih petih mesecih lani. Neto dohodek, torej po odštetju stroškov, ki so medletno narasli za 17,5 odstotka, pa je bil s 450,8 milijona evrov medletno višji za 141,4 odstotka.

Več posojil tako gospodinjstvom kot nebančnemu sektorju

Skupna vrednost posojil nebančnemu sektorju se je maja medletno povečala za 2,7 odstotka, na 27,04 milijarde evrov. Letošnji dosedanji padec skupne vrednosti posojil se je s tem s 525,6 milijona evrov v prvih štirih mesecih zmanjšal na 499,8 milijona evrov.

Skupna vrednost posojil gospodinjstvom je bila ob koncu maja pri 12,24 milijarde evrov, kar je bilo za 4,9 odstotka več kot v tem času lani. Vrednost stanovanjskih posojil je bila ob koncu maja z 8,11 milijarde evrov za 4,7 odstotka višja kot v enakem obdobju lani.

Obrestne mere višje od povprečja evroobmočja

Mesečni podatki Banke Slovenije kažejo tudi, da je bila povprečna obrestna mera za posojila gospodinjstvom in podjetjem v slovenskih bankah še naprej precej višja od povprečja za evrsko območje; maja je razlika ostala bolj ali manj v aprilskih okvirih. Izjema so še naprej potrošniška posojila gospodinjstvom, pri katerih je obrestna mera v Sloveniji še vedno občutneje nižja kot v območju z evrom.

Obseg denarnih vlog nebančnega sektorja je bil konec maja za 4,7 odstotka večji kot maja lani; znašal je 39,27 milijarde evrov. Vloge gospodinjstev so se povečale za 5,2 odstotka, na 25,9 milijarde evrov.

Skupna bilančna vsota bank je bila s 50,49 milijarde evrov za 3,5 odstotka večja kot konec lanskega maja.