Igor Bavčar je ponovil, da se je kot lastnik družbe FB Investicije pripravljen umakniti iz lastništva Maksime Holding. Foto: Istrabenz
Igor Bavčar je ponovil, da se je kot lastnik družbe FB Investicije pripravljen umakniti iz lastništva Maksime Holding. Foto: Istrabenz
Banke upnice bodo odločale o nadaljnjih ukrepih glede globoko zadolženega Istrabenza. Foto: MMC RTV SLO
Bo Bavčar odšel še pred majem?

Igor Bavčar, ki za zdaj na čelu Istrabenza ostaja do 15. maja, namreč poudarja, da je holdinška družba Istrabenz v zelo zahtevnem položaju, saj mora pripraviti načrte finančnega prestrukturiranja, zato si želi, da bi banke prokurista imenovale nemudoma. Dodaja, da pri njegovi skrbi nikakršne vloge ne igra njegovo posredno lastništvo Istrabenza.

Banke upnice so se sicer danes sestale, a po peturnem sestanku sporočile le, da vztrajajo pri enakih zahtevah, kot so jih že predstavile nadzornemu svetu, vodstvu Istrabenza in lastnikom. O prokuristu v pisni izjavi ni najti nobenega stališča.

Banke upnice sestanek še čaka
Kot je znano, bodo predstavniki 19 bank upnic, ki jim Istrabenz dolguje okoli 930 milijonov evrov, predvidoma popoldne razpravljali o odločitvah nadzornega sveta holdinga. Najverjetneje bodo odločali tudi o zgornjem predlogu.

Nadzorni svet namreč kljub zahtevam bank upnic na seji 2. aprila ni razrešil predsednika uprave Igorja Bavčarja. Po dostopnih podatkih naj se tudi ne bi opredelil do izvedbe skrbnega pregleda poslovanja Istrabenza in njegovih družb ter dokapitalizacije v višini 50 milijonov evrov, pri čemer vztrajajo banke upnice.

Razplet zgodbe o usodi Istrabenza je tako še vedno odprt. Pred tednom dni je družba razglasila insolventnost, saj ni sklenila dogovora o finančni konsolidaciji z bankami upnicami. Uprava, ki jo je nadzorni svet 2. aprila razširil še z Bogdanom Topičem in Tamaro Jerman, mora zdaj v skladu z zakonodajo do 30. aprila pripraviti predlog načrta finančnega prestrukturiranja družbe,

Veselinovič: Stečaj najslabša možnost
Banke so sicer poudarile, da rešitev problema vidijo v sodelovanju bank z lastniki, nadzornim svetom in upravo podjetja, vendar pa zadovoljstva nad odločitvami nadzornikov ni zaznati. Čeprav je predsednik uprave Nove Ljubljanske banke, ki je največja upnica, Draško Veselinovič pred časom stečaj označil za najslabšo možnost, nekateri mediji poročajo, da tudi ta korak ni izključen.

Zdi se, da banke ne bodo odstopale od zahtev po Bavčarjevi zamenjavi, poleg dokapitalizacije družbe pa upnice pričakujejo tudi, da svetovalni družbi A. T. Kearney omogočijo dostop do podatkov Istrabenza.

B. K./ A. S.

Bo Bavčar odšel še pred majem?