Belič pravi, da bo SDH terjatve do Save kupoval izključno po ekonomskih merilih. Foto: BoBo
Belič pravi, da bo SDH terjatve do Save kupoval izključno po ekonomskih merilih. Foto: BoBo
Belič neprepričljivo stopil pred medije
Zakaj je padla uprava SDH-ja? Belič neprepričljiv.
Belič stoji za izbiro uprave SDH-ja

Belič je na novinarski konferenci pojasnil, da so nadzorniki usklajen predlog za člane nove uprave prejeli prejšnji ponedeljek popoldne, sam pa je nato prejel zahtevo štirih članov nadzornega sveta za sklic izredne seje z namenom odpoklica in imenovanja nove uprave. Ker je bil predlog za imenovanje nove uprave usklajen, s sejo ni želel zavlačevati in jo je zato sklical še isti dan ob 19. uri, je dodal.

Nova uprava - Marko Jazbec, Anja Strojin Štampar in Nada Drobne Popovič - ima potrebne izkušnje, je ob tem prepričan prvi nadzornik. Belič je spomnil, da sta imela prejšnja člana uprave Matej Pirc in Matej Runjak začasen mandat do imenovanja nove uprave.

Jezikovna zahteva ovira za tujce
Pojasnil je še, da je bil razpis za novega člana uprave holdinga (SDH) mednaroden, med prijavljenimi kandidati pa je bilo tudi nekaj tujcev. A v novi upravi jih ni, kar je najverjetneje zaradi merila aktivnega znanja slovenskega jezika.
Belič si namreč ne predstavlja, da bi delovanje SDH-ja potekalo v tujem jeziku (spomnimo, da so Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB) vodili tujci in v njej še vedno tudi delajo) -, pa tudi s plačno politiko, ki je usklajena z zahtevami iz t. i. Lahovnikovega zakona. Plačna politika v SDH-ju se sicer ne bo spremenila, je napovedal.

Izbira za Mateja: služba ali odpravnina
Z imenovanjem nove uprave je Pircu in Runjaku prenehal mandat. Oba bosta imela možnost delo nadaljevati v SDH-ju, v nasprotnem primeru pa jima po pogodbi pripada odpravnina v znesku šestih enomesečnih plač.

Pirc in Runjak sta tudi v nekaj nadzornih svetih podjetij. "Od njiju pričakujemo, da bosta SDH-ju ponudila svoje odstopne izjave. Ali jih bomo uveljavili, pa je drugo vprašanje," je bil jasen Belič.

V nedeljo je sicer za TV Slovenija že zavrnil očitke o političnem kadriranju v upravo holdinga. "Gospod Jazbec se izkazuje z izkušnjami v bančnem sektorju. Zavedati se je treba, da SDH upravlja precejšnje premoženje v finančnih institucijah, to je bankah in zavarovalnicah, in gospod Jazbec je eden redkih izmed prijavljenih kandidatov, ki te izkušnje izkazuje," je dejal Belič.

Terjatev do Save še ne bodo kupovali
Glede odkupa terjatev DUTB-ja do Save v SDH-ju po zagotovilih prvega nadzornika še niso sprejeli nobene končne odločitve, prav tako jim DUTB še ni poslal nobene ponudbe od slabe banke. Po njegovih besedah se bo SDH glede tega odločal izključno na podlagi ekonomskih meril, hkrati pa je še spomnil, da je država naložbo v Savo opredelila kot pomembno.

Dodal je, da omenjenih terjatev v tem trenutku niti ne morejo kupiti, ker je v povezavi s prisilno poravnavo tega podjetja še preveč neznank, bodo pa v prihodnje razčiščevali, kakšni bi bili finančni učinki, če bi se SDH za odkup terjatev odločil.

Belič neprepričljivo stopil pred medije
Zakaj je padla uprava SDH-ja? Belič neprepričljiv.
Belič stoji za izbiro uprave SDH-ja