Foto:
Foto:
Cene nafte se dvigajo v nebo.

Omenjeni ukrep vlade pa je malo verjeten, saj so veljavne trošarine na najnižji predpisani evropski ravni. Predvidena podražitev derivatov je posledica tega, da se cene na svetovnem trgu ne umirjajo oz. da ni zaznati njihovega zniževanja.

Za sodček nafte Brent je bilo na londonski borzi prvič v zgodovini potrebno odšteti več kot 50 dolarjev. Cena se je povzpela za dodatnih 39 centov na 50,10 dolarja, kar je skoraj 20 dolarjev več kot na začetku leta.

Nov rekord nafte Brent
Nafta na newyorški borzi medtem dnevno postavlja nove rekorde in se bliža 54 dolarjem. Negotove razmere na naftnem trgu je še poslabšala splošna stavka v Nigeriji in počasno odpravljanje posledic orkana Ivana v Mehiškem zalivu.

Združeni arabski emirati nameravajo zaradi visokih cen nafte zvišati njeno proizvodnjo za skoraj 300.000 sodčkov na dan, Kuvajt pa za 200.000 sodčkov. Savdska Arabija je že pred časom dejala, da lahko proizvodnjo dvigne za dodatnih 1,5 milijona sodčkov dnevno.

Leto 1981 se še ni ponovilo
Kljub izjemno visokim cenam pa se leto 1981 še ni ponovilo. Upoštevajoč inflacijo cene za takratnimi zaostajajo za 27 dolarjev.