Državniški pogreb Berlusconija 14. junija v Milanu. Foto: Reuters
Državniški pogreb Berlusconija 14. junija v Milanu. Foto: Reuters

Milanski notar je Berlusconijevim dedičem oporoko prebral v sredo. Italijanska zakonodaja določa, da imajo pokojnikovi dediči pravico do dedovanja dveh tretjin premoženja v enakih delih, razdelitev preostale tretjine pa lahko pokojnik prosto razdeli z oporoko.

Ameriška revija Forbes ocenjuje, da imajo Berlusconi in družina za okoli 6,8 milijarde dolarjev (6,3 milijarde evrov) premoženja, od tega dve tretjini predstavlja holding Fininvest. Vrednost premoženja, ki ga je Berlusconi zapustil otrokom, naj bi znašala več kot pet milijard evrov, od tega samo delež Fininvesta 3,9 milijarde, navaja italijanska tiskovna agencija Ansa, ki je pridobila vpogled v oporoko.

Pod okriljem Fininvesta sta med drugim italijanska medijska družba Mediaset in največja založniška hiša v državi Mondadori s številnimi časopisi. V njegovi lasti sta tudi 30-odstotni delež v banki Mediolanum in nogometni klub Monza. Podjetja v okviru holdinga s približno 20.000 zaposlenimi ustvarijo za več kot pet milijard evrov prometa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Najstarejši sin Pier Silvio na pogrebu. Foto: Reuters
Najstarejši sin Pier Silvio na pogrebu. Foto: Reuters

Najstarejša otroka z večinskim deležem v Fininvestu

Berlusconi je vodenje Fininvesta zapustil svojima najstarejšima otrokoma iz prvega zakona - 56-letni Marini Berlusconi, ki ostaja predsednica upravnega odbora Fininvesta, in 54-letnemu Pieru Silviu Berlusconiju, ki je glavni izvršni direktor Mediaseta. V imenu vseh petih otrok je Marina sporočila, da njihov oče v oporoki ni nikomur dal izključnega nadzora nad Fininvestom, ki ga je imel sam.

Med svojih pet otrok je po enakih deležih razdelil dve tretjini lastniškega deleža Fininvesta. 20 odstotkov lastniškega deleža je razdelil med Marino in Piera Silvia, ki sta si že pred tem v enakem deležu delila 15 odstotkov holdinga, tako da sta s tem postala večinska lastnika. Najstarejša otroka sta tudi edina, ki sta bila aktivno vpletena v Berlusconijeve posle.

Nepremičnine in umetnine prav tako med otroke

Berlusconi je podobno formulo uporabil tudi za preostanek premoženja – vključno z nepremičninami in umetninami – kar pomeni, da si najstarejša otroka delita približno 60 odstotkov, trije mlajši pa preostalih 40 odstotkov premoženja.

Sorodna novica "Strasten v življenju in navdušen nad umetnostjo." Kaj bo z Berlusconijevo zbirko?

Gre za podjetja, ki kotirajo na borzi, nepremičnine v njegovi lasti, kot so vile in stanovanja, počitniške hiše v Porto Rotondu in Cannesu, jahte, vrednostne papirje, umetniška dela in druge naložbe ter denar.

Oporoka, ki jo je lastnoročno napisal na treh straneh, sicer ne vsebuje podrobnosti o vrednosti.

100 milijonov evrov zadnji partnerici in bratu

Berlusconi je po 100 milijonov evrov v denarju zapustil bratu Paolu Berlusconiju in svoji zadnji partnerici, 33-letni Marti Fascina, s katero sta bila v zvezi od marca 2020. V njeni lasti ostaja tudi del rezidence v zgodovinski vili San Martino v kraju Arcore.

Med premoženjem sta tudi luksuzna rezidenca na Karibih in vila Certosa na Sardiniji. Po govoricah bi bila to lahko ena od nepremičnin, za katero se otroci manj zanimajo in bi bila lahko kmalu na prodaj.

Ročno napisana oporoka. Foto: Reuters
Ročno napisana oporoka. Foto: Reuters

Prodal bi se lahko tudi nogometni klub Monza, o katerem so se že začeli prvi pogovori z Vaghelisom Marinakisom, grškim podjetnikom, ki je blizu konservativnemu grškemu premierju Kiriakosu Micotakisu, pozneje pa z ameriškimi investicijskimi skladi.

30 milijonov študijskemu prijatelju

30 milijonov evrov je zapustil še prijatelju Marcellu Dell'Utriju, bivšemu senatorju stranke Naprej Italija in prijatelju iz študijskih let, ki je bil več let v zaporu zaradi sodelovanja z italijansko mafijo.

Berlusconi je v starosti 86 let v milanski bolnišnici za posledicami levkemije umrl 12. junija. Otrokom je v pismu, priloženem oporoki, izrazil "veliko ljubezni". Oporoko je napisal 19. januarja lani, preden je bil hospitaliziran v bolnišnici San Raffaelle. Odločitev glede Fininvesta je sprejel že oktobra 2006.