Gen-I je ponudil za skoraj milijon kun cenejšo ponudbo od konkurenčnega podjetja Profectio Energija. Foto: BoBo
Gen-I je ponudil za skoraj milijon kun cenejšo ponudbo od konkurenčnega podjetja Profectio Energija. Foto: BoBo

Natečaj so razpisale hrvaška vlada, sabor, urad predsednika republike in še 35 drugih državnih institucij in uradov.
Dveletna pogodba z vlado, ki so jo hrvaški mediji označili kot "energetski posel leta", je bila v ponudbi Gen-I vredna dobrih 93 milijonov kun (12,4 milijona evrov), kar je bilo za slab milijon kun (120.000 evrov) ugodneje od konkurenčnega podjetja Profectio Energija.
In ravno zadnje je hrvaški komisiji za nadzor javne nabave poslalo pritožbo, da je ponudba Gen-I neveljavna. Če bo res tako, pomeni, da bo posel dobil ravno Profectio Energija.
V ponudbi naj bi bilo več nepravilnosti
V pritožbi omenjeno hrvaško podjetje trdi, da Gen-I ni poslal ustrezne različice sporazuma, ki ga ima s hrvaškim operaterjem energetskega trga. Neveljavna naj bi bila izjava o nekaznovanju pooblaščenega zastopnika družbe Gen-I. Ker gre za slovenskega državljana, bi moralo potrdilo o nekaznovanju izdati pristojno slovensko sodišče in ne zagrebško, kot je to v prilogi ponudbe Gen-I.

Kot še trdi Profectio Energija, so imeli Slovenci v ponudbi tudi napačno potrdilo davčne uprave o dolgovih. Trdijo, da je ponudbo vložilo podjetje Gen-I Zagreb, medtem ko je potrdilo davčne uprave za Gen-I.
Golob še nima podatkov o pritožbi
Medtem je predsednik uprave Gen-I Robert Golob sporočil, da je hrvaški urad za javno nabavo 19. junija letos ocenil, da so bile veljavne vse tri ponudbe, ki so prispele na razpis za dobavitelja elektrike.
Domnevne pritožbe ni želel podrobneje komentirati, ker razen navedb Večernjega lista nimajo nobenih uradnih informacij. Je pa poudaril, da ima vsako podjetje, ki je sodelovalo na razpisu, pravico do pritožbe.

Hud udarec za Gen-I
Če se bo izkazalo, da so trditve točne, bodo morali ponudbo Gen-I označiti za neveljavno. "To bo precejšnji udarec za podjetje, ki je že v prvih tednih dobilo približno 1.500 hrvaških potrošnikov elektrike," ocenjuje časnik Večernji list.
Profectio Energija je registrirana v Zagrebu in deluje od leta 2010. Posluje tudi v Bosni in Hercegovini, Makedoniji in v Srbiji. Na Hrvaškem med drugimi prodaja elektriko javnemu podjetju za igre na srečo.