Brez hitre finančne injekcije utegnejo letala Adrie ostati na tleh. Foto: MMC RTV SLO
Brez hitre finančne injekcije utegnejo letala Adrie ostati na tleh. Foto: MMC RTV SLO

Vodstvo letalske družbe naj bi se o tem ta teden pogajalo z bankami upnicami, včeraj pa naj bi načrt finančne sanacije že predstavili vodstvu NLB-ja, piše Dnevnik.

Glavni izvršni direktor Adrie Klemen Boštjančič za komentar ni bil dosegljiv, prvi mož večinskega lastnika Adrie, državne družbe PDP, Matej Golob Matzele pa informacij ni želel komentirati.

Vodstvu Adrie in njenim lastnikom je pogovore z bankami naložila vlada, ki zaradi navedenega tudi še ni sprejela predloga ukrepov finančnega in poslovnega prestrukturiranja družbe.

Kot je po četrtkovi seji vlade povedal minister za promet Patrick Vlačič, je Adria vlado zaprosila za 50 milijonov evrov pomoči, a predlagan znesek še ni dorečen, prav tako ne, ali bo država pomoč družbi sploh odobrila.

Banke bodo ključnega pomena
Odločitev je pogojena predvsem s pripravljenostjo bank, da konvertirajo terjatve v lastniški delež. Največji upnik je NLB, ki mu Adria Airways neuradno dolguje dve tretjini vseh posojil, enak delež pa naj bi NLB prevzel tudi pri konverziji terjatev, torej okoli 27 milijonov evrov.

Poleg NLB-ja so med bankami upnicami Adrie neuradno še Abanka, Gorenjska banka, Hypo in Unicredit. Prvi pogoj za državno pomoč in odločitev bank, da sodelujejo pri reševanju Adrie, je poslovna sanacija družbe, veliko vlogo pa bo odigral tudi finančni svetovalec, ki naj bi bil znan v kratkem.