Žugelj od odločitve upravnega sodišča opravlja le funkcijo vršilca dolžnosti direktorja Agencije za trg vrednostnih papirjev. Foto: MMC RTV SLO
Žugelj od odločitve upravnega sodišča opravlja le funkcijo vršilca dolžnosti direktorja Agencije za trg vrednostnih papirjev. Foto: MMC RTV SLO
ATVP
Po odločitvi natečajne komisije bo moral o direktorju Agencije za trg vrednostnih paprijev odločati minister za finance. Foto: MMC RTV SLO

Komisija mora Damjana Žuglja povprašati o ustreznosti domnevno spornih delovnih izkušenj, ki so bile razlog, da je upravno sodišče na podlagi tožbe Urha Bahovca, njegovega protikandidata za direktorsko mesto, lani Žuglja razrešilo z mesta direktorja ATVP-ja, je za Radio Slovenija poročala Simeona Rogelj.

Sodišče je v obrazložitvi svoje sodbe, s katero je odpravilo odločitev prejšnje posebne natečanje komisije, zavzelo stališče, da del spornih delovnih izkušenj Žuglja, ki je trenutno v. d. direktorja ATVP-ja, ni dovolj verodostojno utemeljen.

Komisija se bo seznanila z Žugljevimi pojasnili
Komisija mora zdaj dopolniti postopek in znova odločiti, ali Žugljeve izkušnje zadoščajo za vodenje agencije, je pojasnil njen predsednik Janez Čebulj. Dodal je, da je namen predvsem seznaniti se z dodatnimi Žugljevimi pojasnili, zakaj naj bi ta del po oceni upravnega sodišča spornih delovnih izkušenj bil ustrezen tistim, ki so zahtevane za direktorja ATVP-ja.

Komisija bo nato sprejela novo odločitev, v kateri se bo opredelila, ali so Žugljeve izkušnje ustrezne ali ne in odločitev posredovala ministrstvu za finance. Ministrstvo bo tako lahko znova izbiralo med dvema kandidatoma, torej Žugljem in Bahovcem, po Čebuljevih besedah pa bi se lahko zgodilo, da bi imel finančni minister pred seboj le en predlog, "njegova odločitv pa bi lahko za seboj potegnila takšno ali drugačno ravnanje enega ali drugega kandidata".

Obstaja pa tudi možnost, da minister ne izbere nobenega kandidata in zahteva, da se razpis za direktorja Agencije za trg vrednostnih papirjev ponovi.