Kot kaže, notranji prevzem Večera ne bo uspel, saj se zaposlenim ni uspelo dovolj dobro pripraviti. Foto: BoBo
Kot kaže, notranji prevzem Večera ne bo uspel, saj se zaposlenim ni uspelo dovolj dobro pripraviti. Foto: BoBo
Ali bo Večer prodan?


Delo je svoj lastniški delež v Večeru na 79,24 odstotka povečalo novembra 2008. Urad za varstvo konkurence, zdajšnja Agencija za varstvo konkurence (AVK), pa mu je septembra 2009 naložil, da mora zaradi presežne koncentracije na področju časopisnega in oglasnega trga v letu dni odprodati vsaj 75-odstotni delež v Večeru.

Družba Delo si bo po navedbah direktorice marketinga Dolores Podbevšek Plemeniti še naprej prizadevala za prodajo deleža v Večeru. Ob tem pravijo, da bi za končanje postopkov prodaje deleža v Večeru potrebovali od dva do tri mesece.

Zaposleni ali Styria
Potem ko je v prvem poskusu v vodo padel nakup podjetja 3Lan, je propadla tudi prodaja družbi Medici iz Hamburga. Trenutno sta v igri za nakup Večera neuradno avstrijska družba Styria in javno znano predstavniki zaposlenih na Večeru.

Ti, kot so poudarili, še vedno upajo na ugoden razplet nastalega položaja, saj da so resen interesent brez slabih in špekulativnih namenov. Vendar pa njihovi postopki niso tako daleč, da bi lahko nemudoma izvedli notranji odkup, kot to zahteva AVK.

Bo AVK oglobil Delo?
Možnosti sankcioniranja na Delu niso želeli komentirati. Zakon o preprečevanju omejevanja konkurence sicer predvideva, da se za prekršek pri koncentracijah lahko udeleženo podjetje kaznuje v višini do deset odstotkov letnega prometa.

Z globo od 5.000 do 10.000 evrov se lahko kaznuje tudi odgovorna oseba podjetja, v primeru zelo hude ugotovljene kršitve pa od 15.000 evrov do 30.000 evrov.

Ali bo Večer prodan?