Borze po vsem svetu so dan začele v rdečih številkah. Foto: EPA
Borze po vsem svetu so dan začele v rdečih številkah. Foto: EPA
Vlagatelji na azijskih borzah se držijo za glavo. Foto: EPA
Lehman Brothers
Četrta največja banka v ZDA je v ponedeljek poskrbela za šok na svetovnih borzah. Foto: EPA
Borzni tečaji še padajo

Na borzi v Frankfurtu je vodilni indeks DAX izgubil 1,8 odstotka, enak odstotek pa je izgubil tudi pariški borzni indeks CAC 40. Vodilni indeks londonske borze FTSE 100 se je znižal za kar 3,2 in dosegel svoj več kot triletni minimum. Na švicarski borzi se je indeks SSMI znižal za 1,03 odstotka, indeks ATX pa se je na dunajski borzi znižal za 2,81 odstotka. Tudi na borzi v Milanu je indeks MIBTel izgubil 1,34 odstotka.

FTSEuroFirst 300, indeks vodilnih evropskih delnic, je padel za 2,6 odstotka in za nekaj časa dosegel najnižjo vrednost po maju 2005.

Izgube na evropskih borzah so sicer manjše kot v ponedeljek, ko sta borzi v Londonu in Parizu trgovanje končali s približno štiriodstotnim padcem, so pa vlagatelji še vedno zaskrbljeno prodajali svoje delnice.

Agencije znižale boniteto za AIG
Tri najpomembnejše bonitetne agencije, Standard & Poor's, Moody's in Fitch so zavarovalnici prisodile le dobro do zadovoljivo plačilno sposobnost. Zaradi povečanega tveganja se s tem za zavarovalnico, ki se bori za preživetje, draži najemanje svežega denarja. Bonitetne agencije so se polega tega odločile vzpostaviti nadzor nad koncernom ter niso izključile vnovičnega znižanja ocene. V tem primeru grozijo AIG dramatične težave pri financiranju.

Vlagatelji nestrpno pričakujejo tudi odločitev Feda o zagotovitvi premostitvenega posojila največji svetovni zavarovalnici AIG. Od tega je namreč odvisna nadaljnja usoda zavarovalnice, saj če posojila ne bo, bo AIG končala prav tako kot investicijska banka Lehman Brothers.

Padle tudi vrednosti na azijskih borzah
Dan po uradnem stečaju četrte največje investicijske banke v ZDA Lehman Brothers so se znižale vrednosti delnic tudi na azijskih borzah. Azijske borze so bile v ponedeljek zaradi praznika zaprte, v torek pa so delnice na japonskih, korejskih, kitajskih in tajvanskih trgih padle za od štiri do šest odstotkov. Padec na azijskih trgih je odseval padce na ameriških in evropskih borzah, kjer je bil ponedeljek najhujši dan po 11. septembru leta 2001.

Japonski indeks Nikkei-255 je padel za 5,3 odstotka, šanghajski indeks za štiri odstotke, vrednosti delnic v Južni Koreji in v Hongkongu pa so padle za približno šest odstotkov. Tudi na borzah v Tajpeju in Singapurju so trgovanje končali slabše kot dan prej, padec pa se je zgodil tudi na borzah v Avstraliji in na Novi Zelandiji.

Tretja največja japonska banka Sumitomo Mitsui Financial Group je sporočila, da zaradi stečaja banke Lehman Brothers pričakuje približno deset milijard jenov izgube, kar je približno 96 milijonov dolarjev.

Lehman Brothers zamajal svetovne kapitalske trge
Potem ko sta banko Lehman Brothers močno načeli nepremičninska in kreditna kriza, je bil zlom ene največjih bank na Wall Streetu tako rekoč neizogiben. Novica je močno zamajala ameriški kapitalski trg, njegovemu vzoru pa so sledili drugi kapitalski trgi po vsem svetu.

Osrednji newyorški delniški indeks Dow Jones je ponedeljkovo trgovanje končal pri vrednosti 10.917,5 točke, kar je 504,48 točke oz. 4,42 odstotka manj kot po petkovem trgovanju. Tehnološki indeks Nasdaq pa je izgubil 81,36 točka oz. 3,60 odstotka in padel na 2.179,91 točke. Tudi vrednost indeksa FTSE 100 v Veliki Britaniji je padla za štiri odstotke.

Padla tudi cena nafte
Zlom banke Lehman Brothers je vplival tudi na to, da je cena nafte padla na najnižjo vrednost v zadnjih sedmih mesecih. Cena ameriške lahke nafte je tako manj kot 93 dolarjev za 159-litrski sodček, nafta brent pa stane približno 91,40 dolarja.

Fed danes o obrestni meri
Odbor za odprti trg ameriške centralne banke Federal Reserve bo danes v luči zadnjih pretresov na finančnih trgih odločal o obrestih merah. Po pričakovanjih bo Fed ključno obrestno mero ohranil pri dveh odstotkih, kjer bo obrestna mera po vsej verjetnosti ostala do konca leta.

B. T.

Borzni tečaji še padajo