Denar za plače je na računu, a na računu Vegrada in ne delavcev, ki še čakajo na plače za april, maj in junij. Foto: BoBo
Denar za plače je na računu, a na računu Vegrada in ne delavcev, ki še čakajo na plače za april, maj in junij. Foto: BoBo

Čater je prepričan, da želi NLB "okrasti delavce Vegrada". Po njegovih besedah banka navaja, da mora zaradi izvršbe iz preteklosti, ki že poteka, in sicer iz časa pred začetkom prisilne poravnave, pridobiti ustrezna pravna mnenja, kdaj bo denar, ki je že na računu Vegrada, izplačala, dodaja Vegradov sindikalist.

Sredstva so, a ne na računih delavcev
Prisilna upraviteljica Alenka Gril je nalog za izplačilo plač že podpisala, po zakonu o prisilni poravnavi pa jih lahko izplača v okviru tekočih stroškov, kar pa banka ne dovoli. Čarter, ki se sklicuje na pravnike, še dodaja, da NLB nima pravne podlage za zadrževanje izplačil, saj je zakon, ki ureja postopek prisilne poravnave, dovolj jasno napisan, da takšno dejanje onemogoča.

NLB: Z omenjenimi sredstvu družba po zakonu ne more razpolagati
V NLB Čaterjeve navedbe zavračajo. Sporočili so, da morajo spoštovati zakonodajo, kar pomeni, da "dolžnik s sredstvi, ki so bila zarubljena pred začetkom postopka prisilne poravnave, ne more razpolagati oziroma jih banka ne sme izplačati." Dolžnik lahko razpolaga le s sredstvi, ki pridejo na račun družbe po pričetku prisilne poravnave in v takem primeru bi jih banka tudi takoj izplačala, so še pojasnili v NLB-ju.

Kot je znano, več kot 1.000 delavcev Vegrada še vedno ni prejelo celotnih plač za april, maj in junij. Če plač ne bo, bodo stavkali. Delno izplačilo so delavci na svoje račune prejeli prejšnjo sredo, trenutnu pa je na računu 217 tisoč evrov, namenjenih za neizplačani del plač, ki pa do delavcev še niso prišli.