Brezposelnost se bo skozi vse leto le še povečevala, če ne bo pravih ukrepov, opozarja ILO. Foto: EPA
Brezposelnost se bo skozi vse leto le še povečevala, če ne bo pravih ukrepov, opozarja ILO. Foto: EPA
Guy Ryder
Guy Ryder, generalni sekretar organizacije, je poročilo predstavil pred začetkom Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu. Foto: EPA

Ker države ne dosegajo zadostne stopnje gospodarske rasti, se bo število brezposelnih več kot pet let po izbruhu gospodarske krize povečalo za dodatnih 5,1 milijona. Tako naj bi bilo namesto 197 milijonov brezposelnih, kolikor jih je na svetu trenutno, konec leta kar 202 milijona brezposelnih. Leta 2014 naj bi brez dela ostalo še dodatne tri milijone ljudi.

Mednarodna organizacija dela (ILO) je v svojem zadnjem poročilu, ki ga je izdala pred srednim začetkom Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu, zapisala, da se število novih delovnih mest vztrajno zmanjšuje, trajanje brezposelnosti pa se podaljšuje. "Negotovost glede gospodarskega položaja ter nezadostni politični ukrepi slabijo potrošnjo ter zavirajo investicije in novo zaposlovanje," je ob tem povedal prvi mož ILO-ja Guy Ryder.

Celotno poročilo si lahko preberete tukaj (v angleškem jeziku).

Države bodo morale bolj odločno ukrepati
ILO je ob objavi poročila odločevalce v politiki in gospodarstvu pozval k bolj odločnemu ukrepanju zoper brezposelnost ter k hitrejši uveljavitvi gospodarsko-finančnih reform. Posebej so izpostavili Evropo, pred katero je nujna naloga učinkovitega zagona motorja za gospodarsko rast, kar še posebej velja za Grčijo in njej podobne države s krčenjem gospodarske dejavnosti.

Gospodarska rast v območju evra se je kljub finančno-političnim ukrepom, kot so začasni mehanizem za stabilnost evra (EFSF), stalni evropski reševalni mehanizem (ESM) ter izredni posegi na finančnem trgu s strani Evropske centralne banke (ECB), vnovič upočasnila, kar je zaostrilo položaj na trgu dela številnih držav z evrom. Kriza v območju evra tudi za letošnje leto predstavlja največjo nevarnost za globalno zaposlovanje, je pa nevarnost, da bi območje evra razpadlo ali da bi katera izmed držav članic bankrotirala, manjše kot pred letom dni.

Najbolj skrb vzbujajoča je brezposelnost med mladimi
Mednarodno organizacijo dela še posebej skrbi brezposelnost med mladimi, saj je brez stalne zaposlitve trenutno 73,8 milijona mladih po vsem svetu, naslednje leto pa bo ta številka zaradi upočasnjene gospodarske dejavnosti višja še za pol milijona. Stopnja brezposelnosti med mladimi, ki je leta 2012 v povprečju znašala 12,6 odstotka, se bo brez odločnega ukrepanja do leta 2017 povzpela na 12,9 odstotka, opozarja ILO.

Države, ki so se najbolj uspešno spopadle s problemom brezposelnosti med mladimi, so Avstrija, Nemčija in Švica, najhuje pa je v Grčiji in Španiji, kjer stopnja brezposelnosti med mladimi že presega 50 odstotkov.