Cena za delnico Save Re bo 28 evrov. Foto: MMC RTV SLO
Cena za delnico Save Re bo 28 evrov. Foto: MMC RTV SLO
Sod o prodaji Save Re

Upravni odbor Soda je soglašal, da končna ponudbena cena za delnico Pozavarovalnice Sava znaša 28 evrov.

O končnih rezultatih javne prodaje delnic sta vodstvi Soda in pozavarovalnice spregovorili na popoldanski novinarski konferenci, ponudbena cena pa je , za male in dobro poučene kot tudi sedanje delničarje.

"Prva javna prodaja delnic je bila uspešna tudi zato, ker država po njej skupaj z vsemi povezanimi osebami ne bo presegla 50 odstotkov," je še poudaril Pogačnik.

Kot je dejal direktor Slovenske odškodninske družbe Marko Pogačnik, se je javna ponudba končala uspešno, podaljšanje roka pa se je izkazalo za smiselno. Sod je po prodaji obstoječih in dokapitalizacijskih delnic Save Re ostal največji posamezni lastnik s 25 odstotki plus eno delnico.

Preplačila vrnjena do 10. junija
Že v petek so navedli, da je bilo ponudb oziroma vplačil vseh investitorjev za delnice za dobrih 213 milijonov evrov, od česar so mali vlagatelji vplačali približno 36 milijonov evrov. Preplačil je bilo za pribiližno 17,4 milijona evrov, mali vlagatelji pa bodo vračila prejeli do 10. junija.

Kdo so dobro poučeni vlagatelji?
Glavnina ponudb institucionalnih investitorjev je bila slovenskih. Ti morajo vplačila za svoja naročila izvšiti do petka, zato njihov seznam še ni dokončen. Kot pa je dejal Pogačnik, so Kadovi skladi dobili približno 8,8 odstotka delnic, Poteza dobrih 5 odstotkov, Hypo Alpe Adria 4,8 odstotka, NKBM 4,7 odstotka in KD Group 4,6 odstotka.

Pozavarovalnica je dobila okoli 5.000 lastnikov, delnice pa naj bi na borzi začele kotirati 11. junija.

Po neuradnih podatkih naj bi država skupaj s Sodom obdržala 35 odstotkov pozavarovalnice, z državnimi skladi pa 40 odstotkov. Mali vlagatelji naj bi dobili okoli 14 odstotkov, 46 odstotkov pa institucionalni vlagatelji.

Sod o prodaji Save Re