Oglaševane cene nepremičnin in število spletnih oglasov v nekaterih slovenskih mestih. Za povečavo kliknite na sliko. Foto: MMC RTV SLO
Oglaševane cene nepremičnin in število spletnih oglasov v nekaterih slovenskih mestih. Za povečavo kliknite na sliko. Foto: MMC RTV SLO

Oglaševane cene stanovanj in število oglasov spremljamo s pomočjo nepremičninskega iskalnika gohome.si. Podatki kažejo, da so se cene stanovanj v Ljubljani od marca spustile z 2.860 evrov za kvadratni meter, na majskih 2.793 evrov za kvadratni meter.

V Mariboru so se stanovanja marca oglaševala po 1.427 evrov za kvadratni meter, maja pa za 1.408 evrov za kvadratni meter. V Kranju so aprila cene v primerjavi z marcem nekoliko narasle, a so se maja spet spustile, v Kopru pa je cena stanovanj s 3.014 evrov za kvadratni meter padla na 2.951 evrov. Tudi v Celju in Novem mestu se cene stanovanj postopoma znižujejo.

Pri hišah je slika nekoliko drugačna. V Ljubljani so cene aprila padle, a so se maja znova povzpele, v Mariboru in Celju pa že tri mesece zaznavajo rahel padec cen hiš za kvadratni meter. Izjema je Koper, kjer so cene aprila nekoliko padle, maja pa so se povzpele višje kot marca. Razlog je najverjetneje bližajoča se poletna sezona. Naj ob tem spomnimo še, da so oglaševane cene vsaj od 10 do 15 odstotkov nižje od dejanskih prodajnih cen.

Poglejmo še število oglasov za hiše in stanovanja, objavljenih na spletu. V Ljubljani število oglasov za stanovanja pada, za hiše pa raste. V Mariboru raste tako število oglasov za stanovanja kot za hiše, v Kranju in Kopru prav tako. V Celju je na voljo manj stanovanj in približno enako hiš kot marca, v Novem mestu pa približno enako število stanovanj in manj hiš.

Podrobnejše podatke o oglaševanih cenah nepremičnin in številu oglasov si lahko ogledate na pripeti sliki. Za povečavo kliknite na sliko.

A. M.