Rabljena stanovanja so bila (statistično) cenejša. Foto: MMC RTV SLO
Rabljena stanovanja so bila (statistično) cenejša. Foto: MMC RTV SLO

Povprečna cena za kvadratni meter rabljenega stanovanja je tako znašala 1.737 evrov, medtem ko je bilo treba v tretjem četrtletju lanskega leta za kvadratni meter odšteti 1.790 evrov.

Najdražja je Ljubljana ...
Primat najdražjega mesta je znova prevzela Ljubljana, kjer je cena kvadratnega metra rabljenega stanovanja presegla 2.500 evrov (natančneje 2.524 evrov), kar je meja, pod katero je padla v začetku leta 2009. Ljubljani s ceno rabljenih stanovanj sledi Koper, kjer je bilo treba za kvadratni meter v zadnjem četrtletju lanskega leta odšteti le za odstotek manj kot četrtletje prej, kar znaša 2.309 evrov.

... največja rast v Celju ...
Največjo rast so ugotovili v Celju, kjer je cena kvadratnega metra rabljenega stanovanja za 18 odstotkov višja kot v Mariboru, kjer so se ta najbolj pocenila in torej bistveno vplivala na povprečno statistično znižanje cen kvadratnega metra. V Celju so cene omenjenih stanovanj na letni ravni zrasle za 10 odstotkov (v zadnjem četrtletju za šest odstotkov).

... najceneje v Mariboru
V Mariboru so se cene v omenjenem obdobju znižale za pet odstotkov (na letni ravni šest odstotkov), dražja pa so bila v Kranju (za štiri odstotke).

Gurs: Nepremičninski trg oživlja
Število transkacij niha, a ostaja v okvirih, ki potrjujejo, da slovenski nepremičninski trg oživlja, so povedali na Gursu. Število transakcij se je v zadnjem četrtletju leta 2010 namreč povečalo za devet odstokov, v primerjavi z "najbolj sušnim obdobjem", zadnjim četrtletjem leta 2009 pa za kar 81 odstotkov.

Znižale so se tudi cene rabljenih stanovanjskih hiš, za katere je bilo treba v povprečju odšteti 122.615 evrov (tri odstotke manj kot v tretjem četrtletju lani). Od oktobra do decembra 2009 je bilo treba za omenjeno vrsto nepremičnin v povprečju odšteti 131.894 evrov.