Ameriška centralna banka skuša zagotoviti večjo likvidnost, ki naj bi pripomogla k oživitvi gospodarstva. Foto: EPA
Ameriška centralna banka skuša zagotoviti večjo likvidnost, ki naj bi pripomogla k oživitvi gospodarstva. Foto: EPA

Gre za t. i. "swap" posle, ki bodo Fedu zagotovili dodatna likvidnostna sredstva za ameriške banke. Pri usklajenem ukrepu poleg Feda in ECB-ja sodelujejo še britanska (Fedu naj bi posodila do 30 milijard funtov oz. 44 milijard ameriških dolarjev), japonska (na razpolagi Fedu bo dala do 10.000 milijard jenov oz. okoli 100 milijard dolarjev) in švicarska (do 40 milijard švicarskih frankov oz. okoli 35 milijard dolarjev) banka.

"Če se bo pokazala potreba, bo imel Fed skozi te dodatne "swap" posle z relevantnimi centralnimi bankami dostop do evrov, jenov, funtov in švicarskih frankov. Centralne banke bodo še naprej delovale skupaj in sprejemale ustrezne ukrepe za krepitev stabilnosti na globalnih finančnih trgih," so banke zapisala v skupni izjavi.

V skladu s "swap" posli si centralne banke kratkoročno posojajo sredstva za stabilizacijo finačnih sistemov posameznih bank ali območij. Fed je v preteklosti sklenil te posle z 14 drugimi centralnimi bankami, ki so prejele ameriške dolarje in so jih nato lahko posojale na svojih trgih. Prvi tovrstni posli so bili vzpostavljeni decembra 2007, postopoma pa so zajeli še več osrednjih bank.

T. V.