Poslovni prihodki skupine Luka Koper so se sicer glede na leto 2010 lani povečali za 13 odstotkov na 143,6 milijona evrov. Foto: BoBo
Poslovni prihodki skupine Luka Koper so se sicer glede na leto 2010 lani povečali za 13 odstotkov na 143,6 milijona evrov. Foto: BoBo
Zvonko Černač
Minister Zvonko Černač pisma, ki ga je poslal nadzornikom Luke Koper, ne komentira. Foto: MMC RTV SLO

Sporočilo ministra za infrastrukturo je pred sejo, ki naj bi pomenila slovo celotne uprave, poskrbelo za še dodatno razburjenje. Minister je še zapisal, da razlogov za razrešitev predsednika uprave Gregorja Veselka ne vidi. "Če boste nadzorniki vseeno razrešili upravo, boste tudi odgovorni za zastoj v razvoju," jih je opozoril.

Černač: Nadzorni svet bo moral prevzeti odgovornost
O tem, ali naj še zaupajo upravi, so nadzorniki že govorili, razpravo pa naj bi dokončali na ponedeljkovi seji, je za Radio Slovenija poročala Nataša Ugrin Tomšič. En član uprave je odstopil, medtem so iskali kandidata, ki bi nadomestil Gregorja Veselka.

Černač ob tem meni, da je Luka pomembna družba, ki je lani poslovala dobro. Če bo nadzorni svet le dober mesec pred skupščino res odpoklical vodstvo, potem mora po njegovem mnenju prevzeti tudi odgovornost za bistveno upočasnitev poslovanja, predvsem pa aktivnosti glede strateškega povezovanja.

Člani sveta ministrovo pismo razumejo kot grožnjo
Ministrovega pisma prvi nadzornik Janez Požar ne komentira, nekateri člani nadzornega sveta pa ga razumejo kot grožnjo. Raje bi odstopili, kot se uklonili ministrovim navodilom. Veselko pa je pojasnil, da je že večkrat dejal, da se "s takimi zadevami" ne ukvarja. "Trenutno sem predsednik uprave te družbe in zadolžen za vodenje te družbe. Nadzorniki imajo legitimno pravico, da ocenjujejo moje delo in delo uprave, ki jo vodim, in na podlagi tega odločajo, kako naprej," je dejal.

Poslovanje Skupine Luka Koper je sicer več kot pozitivno. Lani so tako končali s čistim dobičkom, vrednim 447.729 evrov, brez slabitve finančne naložbe v Intereuropo pa bi čisti dobiček skupine lani znašal kar 12,9 milijona evrov. Poslovni prihodki skupine Luka Koper - ladijski pretovor je bil lani rekorden in je znašal 17 milijonov ton oz. 11 odstotkov več kot v letu 2010 - so se glede na leto 2010 lani povečali za 13 odstotkov na 143,6 milijona evrov.