Predraga Topića podpirajo ne le v njegovem sindikatu (SIPS), ampak tudi v sindikatu žerjavistov in na ZSSS-ju. Foto: MMC RTV SLO
Predraga Topića podpirajo ne le v njegovem sindikatu (SIPS), ampak tudi v sindikatu žerjavistov in na ZSSS-ju. Foto: MMC RTV SLO

Topiću, ki je zaposlen v podjetju Nedja in je lani vodil protest pogodbenih delavcev, ki so se pridružili stavki žerjavistov v Luki Koper, delodajalec med drugim očita, da je bil na rednem dopustu, ki ni bil odobren, da ni pravočasno opravil zdravniškega pregleda in da je predčasno zapustil izmeno v službi. Predrag Topić je očitke zavrnil kot neutemeljene in opozoril, da mu pred vabilom na zagovor niso izrekli nobenega opomina. Dodal je, da do zdaj z delodajalcem ni imel nikoli težav.

Kdo se hoče znebiti Topića ...
Prav zato Topić sumi, da je v ozadju odpovedi delovnega razmerja "umazana igra" tako delodajalca kot Luke Koper. Predsednik sindikata žerjavistov Mladen Jovičič pa sumi, da za to potezo stoji Tomaž Jamnik, član uprave Luke Koper.

SIPS (Sindikat izvajalcev pristaniških storitev), ki združuje delavce pogodbenih izvajalcev Luke Koper, je po pogovoru Topića z odvetnikom delodajalca zahteval zadržanje izvršitve izredne odpovedi delovnega razmerja. Zdaj čakajo na odgovor delodajalca.

... in česa je (ali ni) kriv?
Pravi razlogi za "pregon" Topića naj bi bila njegova prizadevanja za sklenitev tristranskega sporazuma med Luko, podjetji IPS in njihovimi delavci. Topić je namreč na shodu delavcem med drugim dejal, da potem ko "uprava nima več protiargumenta, da sporazuma ne sprejme, zdaj sporazum očitno moti naše delodajalce".

Nedjo vztraja: gre za kršitev delovnih obveznosti
V družbi Nedjo, d. o. o., kjer je Topić zaposlen, v času trajanja postopka ne želijo dajati izjav, so pa dejali, da so presenečeni nad početjem Tošića in nekaterih drugih akterjev. Zatrjujejo, da ni res, da je Topić v postopku zaradi dogajanj v času lanske stavke, ampak so se zanj odločili zaradi "kršitev delovnih obveznosti". Prav tako izjavljajo, da nimajo "nikakršnih skritih adutov v rokavu in skritih tihih podpornikov" in se sprašujejo, kaj je nasprotna stran mislila s trditvijo o obstoju dokazov o povezanosti družbe Nedjo, d. o. o., z Luko Koper.

Odpuščanje zaradi sindikalnega dela - nesprejemljivo
Današnji shod pred upravno stavbo Luke Koper je bil organiziran v podporo Topiću, z njim pa so, kot je dejal Jović, upravi in javnosti pokazali, da se ne strinjajo z načinom, s katerim se skuša zatreti "delavski boj". "Dati odpoved predsedniku sindikata je v današnjih dneh nesprejemljivo," je dejal Jović, ki, če bo odpoved realizirana, napoveduje uporabo "vseh legalnih sredstev, ki so na razpolago".

To pomeni tudi morebitno stavko. V povezavi z zavezo po koncu avgustovske stavke žerjavistov, da bodo eno leto ohranjali socialni mir (in torej ne bodo stavkali), pa je Jović dejal, da "ne bodo stavkali glede zadev, ki so vezane na avgustovske zahteve".

Luka Koper razlogov ne pozna
Luka Koper dogodkov ne komentira, saj "ne pozna razlogov, ki so pripeljali do postopkov zoper Topića", shod pred upravo pa razumejo kot sindikalno podporo predsedniku SIPS-a.

Podporo Predragu Topiću so medtem izrekli v ZSSS-ju in izpostavili, da postopki kažejo, "kaj vse se lahko zgodi, ko se delavec izpostavi in zagovarja svoje pravice". Podporo Topiću je v imenu nekaj deset aktivistov izrekel tudi Andrej Kurnik, predavatelj na fakulteti za družbene vede, ki je poskuse šikaniranja in kaznovanja ljudi, ki se borijo za delavske in socialne pravice, označil za nesprejemljive.