Delavci čakajo predvsem petkovo odločitev nadzornega sveta, če ne bo nobenih rešitev, pa napovedujejo stavko. Pred tedni so se sicer že spontano pridružili stavkajočim žerjavistom. Foto: MMC RTV SLO
Delavci čakajo predvsem petkovo odločitev nadzornega sveta, če ne bo nobenih rešitev, pa napovedujejo stavko. Pred tedni so se sicer že spontano pridružili stavkajočim žerjavistom. Foto: MMC RTV SLO

Luški delavci, ki jih zastopa Sindikat izvajalcev pristaniških storitev (SIPS), čakajo na petkovo odločitev nadzornega sveta Luke Koper. Nadzorniki bodo odločali, kako bo Luka Koper sodelovala pri urejanju položaja pogodbenih delavcev. "Če po seji rešitve ne bo, je mogoča tudi stavka," je dejal predstavnik SIPS-a Predrag Topić.

Predsednik uprave Luke Koper Gregor Veselko jim je sicer po njegovih besedah zagotovil, da se bo uprava zavzela za rešitev težav in se bo reševanja problematike podpogodbenih delavcev lotila resno. Ena izmed možnosti, ki jo predlagajo predstavniki SIPS-a in delavski direktor, je ustanovitev socialnega podjetja za posredovanje delovne sile, kot jih poznajo v nekaterih drugih evropskih pristaniščih. Ustanovile bi ga država, občina in Luka Koper. To možnost naj bi podpiral tudi Veselko, trdi Topić.

Želijo biti enakovreden sogovornik
Prioriteta pa jim je predvsem doseči dogovor o sprejetju tristranske krovne kolektivne pogodbe, kjer bi bili delavci zastopani kot enakovredni subjekt skupaj z Luko Koper in delodajalci IPS-ja. "Samo na takšen način lahko ohranimo nekakšno zaupanje. Če nadzorni svet ne bo sprejel nobenega izmed predlogov, bo o nadaljnjih korakih odločal upravni odbor sindikata, po zakonu in teoretično pa obstaja tudi možnost napovedi stavke," dodaja predstavnik sindikata.

Luka Koper: Poiskati bo treba primeren model
"V svetu poznajo več različnih oblik izvajanja pristaniških storitev prek zunanjih podjetij, zato bo treba z vidika koprskega pristanišča poiskati tak model, ki bo skladen s slovensko zakonodajo in strateškimi načrti družbe," pa pravijo v vodstvu Luke Koper. Pogodbene delavce tudi pozivajo, naj kršitve delovnopravne zakonodaje, o katerih poročajo mediji, prijavijo odgovornim državnim organom.

"Luka Koper redno (s 15-dnevnim plačilnim rokom) poravnava svoje obveznosti do zunanjih storitvenih podjetij, vendar nima in ne more imeti vpogleda v plačilne liste zaposlenih pri pogodbenih podjetjih," so še zapisali.