Češka skupina ČGS bo za 69,4 milijona evrov kupila gumarsko družbo Savatech. Foto: BoBo
Češka skupina ČGS bo za 69,4 milijona evrov kupila gumarsko družbo Savatech. Foto: BoBo

Predstavniki češke gumarske skupine ČGS, ki ima 5.500 zaposlenih in bo letos imela veliko rast prihodkov, na okrog 700 milijonov dolarjev, pravijo, da je bila odločitev za nakup Savatecha enostavna.

Z izdelki Savatecha bo ČGS dopolnil svojo obstoječo ponudbo in pridobil tudi nove trge. Izvršni predsednik uprave ČGS-ja Tomaš Nemec in član uprave Oldrich Šlemr sta pojasnila, da bodo v Savatechu podprli nadaljnji razvoj izdelkov ter ohranili proizvodnjo in delovna mesta.

"Zavezali smo se, da bomo v Savatech vložili veliko denarja, in prepričani smo, da bomo ta denar dobili nazaj," je izpostavil Šlemr, ki zaupa vodstvu Savatecha glede nadaljnjih potrebnih vlaganj za razvoj podjetja, ki je v prvi polovici tega leta ustvarilo 59,7 milijona evrov prihodkov od prodaje in imelo 4,4 milijona evrov dobička.

Vodstvo ČGS-ja je poleg tega podprlo nove projekte Savatecha, ki jih družba s 780 zaposlenimi v Kranju in na Ptuju zdaj finančno ni mogla uresničiti. Gre za projekte širjenja v najdonosnejše dejavnosti, kot sta programa eko in print ter delno tudi mešalnica.

Največja neposredna tuja naložba
Vstop češke družbe v Savatech sta podprli tudi obe državi, Češka in Slovenija. Državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Uroš Rožič je povedal, da je to največja neposredna tuja naložba v Sloveniji. Meni, da je ta tudi posledica prizadevanj slovenske vlade za izboljšanje poslovnega okolja za tovrstna vlaganja.