Po nekaterih informacijah so odločitve regulatorjev nevprašljive oziroma le vprašanje tednov, zato Cinvenovo spreminjanje pogodbe ni potrebno. Foto: BoBo
Po nekaterih informacijah so odločitve regulatorjev nevprašljive oziroma le vprašanje tednov, zato Cinvenovo spreminjanje pogodbe ni potrebno. Foto: BoBo

Cinven je dan pred tem sicer poslal dopolnjeno ponudbo, s katero želi finančna tveganja zaradi morebitne nezmožnosti izstopa z makedonskega trga deliti s trenutno Telekomovo lastnico – slovensko državo. A Slovenski državni holding v nove delitve tveganj, ki bi lahko vodila v znižanje kupnine, ne privoljuje. Cinven mora prihodnji teden sporočiti, ali ga nakup pod prvotno dogovorjenimi pogoji še zanima.

SDH in Cinven sta stalno v stiku. A če je do zdaj igro vodil Cinven kot edini ponudnik za nakup Telekoma in se je v zadnjih dveh dneh zdelo, da mu bo uspelo pogodbo celo spremeniti, je zdaj SDH rekel "stop". Dovolj je že to, da si bosta Cinven kot kupec in slovenska država kot prodajalec, razdelila finančna tveganja, ki izhajajo iz sodnih in konkurenčnih postopkov proti Telekomu, pripravljenosti na delitev vedno novih in novih tveganj pa pri SDH-ju ni več.

Cinven namreč neuradno zahteva, da se 10 evrov od vsake kupljene delnice položi na poseben račun, Slovenija pa denar dobi, če makedonski regulator Telekomu na makedonskem trgu omogoči najprej združitev z avstrijsko družbo VIP in nato izstop iz nje, slovenski varuh konkurence pa odobri pripojitev Debitela.

Po nekaterih informacijah so odločitve regulatorjev nesporne oziroma gre le še za vprašanje tednov, zato Cinvenovo spreminjanje pogodbe ni potrebno. Nekateri viri nam pravijo tudi, da bo Cinven na začetku prihodnjega tedna popustil in privolil v kupoprodajno pogodbo, ki bo vključevala njegovo ponudbo z dne 20. maja in vladne zahteve, da sedež družbe ohrani v Sloveniji ter državi omogoči odkup Solin.
Uradnega roka in ure, do kdaj mora Cinven sporočiti odločitev, nam še ni uspelo izvedeti.

Maja Derčar, Radio Slovenija