Potem ko je Mercator po objavi, da Altima ponuja 41.000 SIT za delnico, poskočil do 45.000 SIT, njegova cena že sedem dni zapored nenehno pada, pri čemer je bil tokratni udarec pričakovano največji. Foto: RTV SLO
Potem ko je Mercator po objavi, da Altima ponuja 41.000 SIT za delnico, poskočil do 45.000 SIT, njegova cena že sedem dni zapored nenehno pada, pri čemer je bil tokratni udarec pričakovano največji. Foto: RTV SLO
Borzni bik je na Wall Streetu v zadnjih dneh počival, v torek pa se je ne le prebudil, ampak podivjal. Foto: RTV SLO

Z Mercatorjem je bilo za 238 milijonov SIT prometa, kar je bilo dovolj le za drugo mesto na seznamu najprometnejših delnic. Na vrh se je vrnila Krka (+0,1 odstotka), s katero so ob skupnem prometu 582 milijonov SIT trgovali okoli cene 140.000 SIT. Torkov rekord 140.500 SIT ni bil presežen. Rahlo dražje so še delnice Gorenja in Luke.

Padci tudi na prostem trgu
Petrol je cenejši za 0,3, Pivovarna Laško in Sava za 0,6, Intereuropa in Istrabenz pa za 1,4 odstotka. Odstotek dražji Helios in tri odstotke dražja Maksima holding sta svetli izjemi prostega trga. Slovenski borzni indeks (4.723 točk) se je po treh pozitivnih dneh znižal za 0,9 odstotka, kar je drugič največji letošnji minus. Že sedmič zapored je dan z negativnim predznakom končal indeks PIX (3.888 točk). Padci na prostem trgu na srečo večinoma niso bili hujši, tako da je še največ, poldrugi odstotek, izgubil Juteks (25.604 SIT).

Fed prebudil bika na Wall Streetu
Na Wall Streetu so povsem ignorirali rekordne cene nafte in si "privoščili" najboljši dan v zadnjem letu. Dow Jones je namreč poskočil za 1,76 odstotka, na 11.268 točk, Nasdaq (2.356 točk) pa je pridobil 1,95 odstotka. Vzrok za evforijo so namigi iz Zveznih rezerv, da je cikel dvigovanja obresti praktično že končan, ugajali pa so tudi podatki o marčevski inflaciji. Med elitnimi delnicami je bil zmagovalec dneva Caterpillar s 3,2-odstotnim pribitkom.

Rudarske delnice spet v nebo
Cena severnomorske nafte brent je v torek dosegla 72,2 dolarja za sod, kar je preprečilo rast evropskih delniških indeksov. FTSEurofirst 300 (1.368 točk) je v prvem trgovanju po štiridnevnem počitku izgubil desetino odstotka. Največ so izgubile avtomobilske delnice in delnice letalskih prevoznikov, na negativni strani pa izstopa tudi Phillips, ki je v prvem četrtletju posloval nekoliko slabše od pričakovanj. Draga nafta je seveda navzgor (za več kot odstotek) potegnila delnice energetskih podjetij, kot so BP, Total in Royal Dutch Shell. Še bolje so jo odnesle rudarske delnice, potem ko je cena bakra in cinka dosegla svež rekord.