V Sloveniji se je razvnela debata o morebitni uvedbi enotne davčne stopnje. Foto: RTV Slo
V Sloveniji se je razvnela debata o morebitni uvedbi enotne davčne stopnje. Foto: RTV Slo
Milan M. Cvikl
Cvikl: Enotna davčna stopnja spominja na denarno verigo. Foto: RTV Slo

Kranjec je ob 12. dnevih davčnih svetovalcev poudaril, da je država izredno neučinkovita glede na denar, ki ga pobere z davki, le z njeno boljšo učinkovitostjo pa bi lahko tudi znižali davke.

Med osnovne dileme novega davčnega sistema je Kranjec uvrstil dohodnino, obdavčevanje v kmetijstvu, obdavčevanje dejavnosti interesnih skupin ter obdavčevanje dohodka iz dejavnosti. Zaradi globalizacije ima Slovenija po njegovem mnenju danes tudi različne davčne stopnje. Kapital je namreč zaradi svoje mobilnosti potrebno obdavčevati različno.

Po mnenju Kranjeca bi bilo pri nas smiselno obdavčevanje, ki bi bilo v večji meri primerljivo z obdavčevanjem v tujini. Projekt obdavčevanja v kmetijstvu mora zato zaradi odpravljanja vseh dilem postati samostojen projekt. Pomembno dilemo po mnenju Kranjeca predstavlja tudi pavšalno obdavčevanje dohodkov iz dejavnosti, saj sedaj ni ustreznih davčnih evidenc in kontrole.

Enotna stopnja politično vprašanje
Nekdanji sekretar na ministrstvu za finance ter poslanec Milan M. Cvikl je dejal, da se uvedba enotne davčne stopnje navezuje na reformo socialnega transferja, spominja pa na model finančne verige, kjer je uspeh zagotovljen le prvim v tej verigi. Darko Končan iz Društva davčnih svetovalcev pa je enotno davčno stopnjo ocenil kot slepilni manever nove vlade, zato ostaja tudi svojevrstno politično vprašanje.

Na 12. dneve slovenskih davčnih svetovalcev, ki jih v Termah Čatež od 26. do 28. maja organizira Društvo davčnih svetovalcev Slovenije, se je letos prijavilo 69 davčnih svetovalcev. Ena izmed osrednjih tem tridnevnega srečanja je tudi okrogla miza z naslovom Enotna davčna stopnja - da ali ne, razpravo pa bodo namenili tudi elektronskemu poslovanju med davčnimi zavezanci in davčno upravo, vlogi davčnih svetovalcev pri e-davkih in Sloveniji na poti k evru. Zadni dan bodo namenili razpravi o pravicah in obveznostih davkoplačevalcev v davčnem postopku.