Nova uprava Mercatorja ima velike načrte za prihodnost. Foto: RTV SLO
Nova uprava Mercatorja ima velike načrte za prihodnost. Foto: RTV SLO
Do leta 2010 naj bi povečali tržne deleže v ključnih trgih na jugovzhodu Evrope. Foto: RTV SLO

Novi predsednik uprave Žiga Debeljak je na novinarski konferenci v Ljubljani povedal, da želijo do leta 2010 na Hrvaškem doseči 12-odstotni delež, v SČG-ju 10-odstotni, v BiH-u pa petodstotni delež. V Sloveniji imajo trenutno skupaj z Ero 43,5-odstotni tržni delež.

Dolgoročno naj bi se usmerili tudi na druge trge na jugovzhodu Evrope, predvsem v Albanijo, Bogarijo, Romunijo in Makedonijo. Še naprej bodo nadaljevali tudi politiko sodelovanja s slovenskimi dobavitelji, saj je v njihovih trgovinah do 75 odstotkov slovenskega blaga, drugo pa predstavljajo uvoženi izdelki.

Nadaljevanje investicij
Do leta 2010 naj bi imeli petodstono letno rast prihodkov v evrih ali še večjo v primeru strateških povezav, je povedal Debeljak. Nadaljevala se bo tudi dinamika investicij v višini od 120 do 150 milijonov evrov na letni ravni in bo enakomerno porazdeljena med vse štiri ključne trge.

Debeljak je povedal, da se je Mercator zadnjih osem let uspešno razvijal, kar je nedvomno zasluga prejšnje uprave pod vodstvom Zorana Jankoviča. V njej sta sedela tudi Stanislav Brodnjak in Jadranka Dakič, ki bosta sodelovala z novo upravo kot pomočnika predsednika. O sodelovanju Aleša Čerina in Marjana Sedeja v novi upravi se še dogovarjajo.

NOVA UPRAVA
Žiga Debeljak -
predsednik Peter Zavrl - član
Mateja Jesenak - članica
Vera Aljančič Falež - članica
Debeljak je zagotovil, da bo Mercator v primeru kakršnega koli sodelovanja s prijateljskimi družbami v lasti sinov Zorana Jankovića uveljavljala tri načela: neodvisnost, preglednost in tržnost. Morebitno sodelovanje s povezanimi družbami bo v skladu z visokimi poslovno-etičnimi merili, je poudaril Debeljak.

Proti omejitvam v nedeljo
Uprava je sporočila, da bo sodelovala pri zahtevi o presoji ustavnosti novega zakona o trgovini, vendar bodo najprej počakali na vnovično potrditev novega zakona, na katerega je državni svet konec decembra lani izglasoval odložilni veto. Kot so pojasnili, bo Mercator v primeru omejenega obratovalnega časa trgovin letno imel štiriodstotni izpad prometa, brez dela pa bi lahko ostalo do 500 zaposlenih.