Z Mercatorjem je bilo v petek sklenjenih kar 609 poslov, najvišji pri 45.299 SIT. Tudi preostali blue-chipi, še pred nekaj dnevi večinoma povsem prezrti, so se občutno podražili. Foto: RTV SLO
Z Mercatorjem je bilo v petek sklenjenih kar 609 poslov, najvišji pri 45.299 SIT. Tudi preostali blue-chipi, še pred nekaj dnevi večinoma povsem prezrti, so se občutno podražili. Foto: RTV SLO
Ker so vlagatelji pričakovali, da bodo evroobresti že maja višje, se je vrednost evropske valute po zasedanju ECB-ja precej znižala. Foto: Reuters

Jasno, spet je blestel Mercator in bil v zadnji uri ves čas vreden 45.100 SIT, kar je sedemodstotna rast. V zadnjih 10 dneh se je cena "soseda" povzpela za 10.000 SIT. Enotni tečaj znaša rekordnih 44 tisočakov, prometa pa je bilo samo v rednem trgovanju za tri milijarde SIT, skupaj celo za pet!

Krka letos pridobila že 34 odstotkov
Istrabenz je prvič po januarju presegel 8.000 SIT, najvišji posli pa so se sklepali pri zgornji dovoljeni meji 8.100 oziroma deset odstotkov nad gladino. Krka (nov rekord: 137.999 SIT), Luka, Pivovarna Laško, Sava, Intereuropa in Žito so dražji za okrog dva odstotka. Od desetih najprometnejših delnic je še najmanj, tretjino odstotka, pridobil Petrol.

SBI20 v hipu do enoletnega vrha
Slovenski borzni indeks (4.802 točki) se je zvišal za 2,34 odstotka in segel najvišje po lanskem aprilu. Od prejšnjega petka je njegova vrednost porasla za 363 točk, kar je rekorden tedenski izkupiček. Indeks investicijskih skladov PIX (4.060 točk) že dva tedna ne pozna negativnega predznaka in je pridobil še 1,16 odstotka. Med finančnimi družbami je v petek največ pridobila Maksima holding, katere enotni tečaj se je izoblikoval pri 920 SIT.

Trichet razveselil lastnike delnic
Evropska centralna banka je obresti pričakovano pustila nespremenjene pri dveh odstotkih in pol in namignila, da utegne biti tako tudi po majskem zasedanju. Za morebiten dvig ključne obrestne mere naj bi bilo več možnosti šele junija, je bilo mogoče razbrati iz besed Jean-Clauda Tricheja.

Evro sestopil s sedemmesečnega vrha
Vseevropski delniški indeks FTSEurofirst 300 (1.381 točk) se je v četrtek zvišal za 0,18 odstotka. 3,6 odstotka je pridobila programska hiša SAP, katere delnice analitiki priporočajo za nakup. Po nekaj dnevih rasti so se avtomobilske delnice predvsem zaradi tega, ker kupci niso več upravičeni do dividende, znašle na negativni strani tečajnice. Volvo je padel za pet odstotkov. Evro je dopoldne segel kar do 1,2323 dolarja, po zasedanju ECB-ja pa je padel pod 1,22 dolarja.

Merck obtežil indeks Dow Jones
V ZDA so misli usmerili k petkovemu poročilo o trgu delovne sile, tako da je bil na Wall Streetu četrtek precej negotov. Delniški indeks Dow Jones (11.216 točk) je izgubil 0,2 odstotka. Največji krivec je farmacevtski velikan Merck, ki bo moral plačati vsaj 4,5 milijona dolarjev, ker ni posvarila bolnikov pred stranskimi posledicami zdravila Vioxxa. Delnice Mercka so padle za več kot tri odstotke. Tehnološki indeks Nasdaq (2.361) je ostal skoraj nespremenjen. Apple se je drugi dan zapored občutno podražil.