Delnica Deutsche Bank je ta teden dosegla rekordno nizko ceno. Foto: Reuters
Delnica Deutsche Bank je ta teden dosegla rekordno nizko ceno. Foto: Reuters
V ZDA bodo oči borznih trgovcev ob koncu tedna uprte v objavo stopnje brezposelnosti. Foto: Reuters

Delnica Deutsche Bank je ta teden dosegla rekordno nizko ceno.

Ameriško pravosodno ministrstvo je namreč prišlo z zahtevo, da Deutsche Bank zaradi sporne prodaje hipotekarnih vrednostnih papirjev plača 14 milijard dolarjev kazni, kar je povzročilo velik pretres na finančnih trgih in padec delnice banke. V petek pa je v javnost prišla neuradna informacija, da je ministrstvo kazen znižalo na 5,4 milijarde dolarjev, kar je ustavilo padanje vrednosti delnice banke.

Cena delnice Deutsche Bank je letos sicer izgubila polovico svoje vrednosti, v preteklem tednu je dosegla rekordno nizko ceno, še nižjo kot v času kolapsa Lehman Brothers v 2008, ugotavlja analitik pri družbi Finančni trgi Luka Gubo. Prav potencialni scenarij kolapsa je negativno vplival na borze po svetu, kjer je bila volatilnost med tednom povišana, ob objavi manjše kazni pa so delnice po svetu del izgubljenega spet pridobile.

Rast v ZDA višja od pričakovanj
Ta teden je bilo tudi nekaj dobrih novic. Gospodarska rast v ZDA je bila višja od pričakovanj - gospodarstvo je po zadnjih podatkih v drugem četrtletju naraslo za 1,4 odstotka na četrtletni ravni. Tudi britanski BDP je pozitivno presenetil, rast je bila 0,7-odstotna. V ZDA bodo borzni trgovci ob koncu tedna pričakovali objavo stopnje brezposelnosti in števila novih delovnih mest. Pričakuje se 4,9-odstotna stopnja brezposelnosti in 171.000 novih delovnih mest.

V ZDA je v preteklem tednu širši indeks Standard & Poor's 500 pridobil 0,17 odstotka, industrijski indeks Dow Jones je narasel za 0,26 odstotka, tehnološki indeks Nasdaq pa je končal 0,12 odstotka višje. Frankfurtski indeks DAX je teden sklenil 1,09 odstotka nižje, londonski FTSE je izgubil 0,15 odstotka vrednosti, pariški indeks CAC 40 pa je teden končal 0,9 odstotka nižje. Španski Ibex je upadel za 0,5 odstotka, italijanski MIB pa je izgubil 0,32 odstotka.

V Aziji so delnice na šanghajski borzi izgubile 0,96 odstotka vrednosti, medtem je hongkonški Hang Seng teden sklenil 1,64 odstotka nižje, tokijski Nikkei pa je končal z 1,82-odstotnim padcem. Zagrebški indeks Crobex je pridobil 0,21 odstotka vrednosti, medtem ko je beograjski indeks Belex trgovanje končal 0,50 odstotka nižje, dunajski ATX pa 0,09 odstotka višje.

Slovenska borza je teden končala v negativnem območju, indeks najpomembnejših podjetij SBI TOP je izgubil 0,38 odstotka vrednosti. V indeksu so največ izgubile delnice Gorenja, ki so upadle za 6,51 odstotka in zdaj kotirajo pri 7,9 evra.