Današnjo spontano ustavitev dela je spodbudilo to, da predsednik uprave Majcen ni izpolnil obljube o posredovanju informacij glede prihodnjega poslovanja in glede novega strateškega partnerja, hkrati pa tudi to, da je največji kupec Prevent DEV prekinil sodelovanje. Foto: MMC RTV SLO
Današnjo spontano ustavitev dela je spodbudilo to, da predsednik uprave Majcen ni izpolnil obljube o posredovanju informacij glede prihodnjega poslovanja in glede novega strateškega partnerja, hkrati pa tudi to, da je največji kupec Prevent DEV prekinil sodelovanje. Foto: MMC RTV SLO
prevent Global
Okoli 1.000 delavcev naj bi ustavilo delo in začelo spontano stavkati. Foto: MMC RTV SLO
Zaostrene razmere v Prevent Globalu

Po odhodu iz prostorov je Majcen novinarjem dejal, da ulica ne bo narekovala odstopa uprave. Če bodo kdaj odstopili, bodo odstopili zaradi kakšnih drugih razlogov. Ob odhodu Majcen ni želel povedati, ali se bo v torek vrnil v pisarno. Prav tako Majcen ni pojasnil, o čem bo na sredini seji odločal nadzorni svet in ali bo tema razprave tudi zamenjava uprave. Sam se sicer za nastali položaj ne počuti odgovornega. So pa zato delavci bili zgovornejši. Dejali so, da vztrajajo pri Majcnovem odstopu, na delovna mesta pa se še ne nameravajo vrniti.
Kot je znano, so delavci Preventa Globala prekinili delo, Majcnu pa preprečili odhod iz stavbe. Odhod iz upravnih prostorov mu ni uspel niti ob navzočnosti petih policistov. Delavka komerciale Nataša Kotnik je sicer še popoldne dejala, da naj, če Majcen ne bo odstopil sam, ukrepa nadzorni svet, ki ga vodi Vladimir Bilić.

Zaposleni zahtevajo pojasnila
Delavci Preventa Globala so namreč dopoldne ustavili delo in začeli spontano stavko. Delo naj bi prekinilo okoli 900 zaposlenih v podjetjih Preventa Globala v Slovenj Gradcu, Radljah ob Dravi in Šentjanžu pri Dravogradu. V Slovenj Gradcu so delavci zasedli prostore uprave in z glasnimi vzkliki zahtevali odstop predsednika uprave Majcna.

Zahtevajo, da uprava pojasni, kako bo družba poslovala v prihodnje, in poda informacije glede naslednje plače, v nasprotnem primeru pa zahtevajo Majcnov odstop, je dejal Zorman. Predsednik uprave družbe Ivan Majcen je delavce že nagovoril in jim dejal, da bodo obveščeni, če bo o tem sprejeta odločitev.

Ogroženih 1.300 delovnih mest
Razmere v Preventu so napete že dlje časa, vzrok pa so tudi nesoglasja med največjima lastnikoma, Preventom Globalom in Preventom DEV-om. Iz Preventa DEV-a so sporočili, da kljub večmesečnemu iskanju dialoga z vsemi vpletenimi stranmi niso bili uspešni, saj se uprava upira prevzemu odgovornosti.

"Majcnova drža škodila družbi"
Kot je znano, je največji kupec, Prevent DEV, med drugim zahteval zamenjavo uprave, ki jo vodi Ivan Majcen. "Drža gospoda Majcna in njegova dejanja so ugledu družbe v odnosu do mednarodnih strank in partnerjev izjemno škodovala," so zapisali v izjavi za javnost in napovedali, da bodo že napovedane ukrepe za zavarovanje dobave kupcem še naprej intenzivno izvajali.

Kaj to pomeni za delavce Preventa Globala, je znano, ogroženih je 1.300 delovnih mest. V Preventu DEV-u posledice za "sodelavce Prevent Global, d. d., in Avtomobilski deli, d. o. o.," obžalujejo.

Zaostrene razmere v Prevent Globalu