Evropska centralna banka kljub temu podaljšuje ugodne pogoje za financiranje podjetij, kar naj bi skupaj s cepljenjem prispevalo h gospodarskemu okrevanju prihodnje leto.

Boštjan Vasle. Foto: BoBo
Boštjan Vasle. Foto: BoBo

Evrsko območje bo leto končalo s 7,3-odstotnim padcem gospodarske dejavnosti, prihodnje leto naj bi sledilo okrevanje in 3,9-odstotna rast, so po včerajšnjem zasedanju sporočili člani sveta Evropske centralne banke.

Guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle podobna gibanja pričakuje tudi za našo državo: "Za letos lahko pričakujemo, da bomo imeli globok padec BDP-ja, ki je posledica prvega in drugega vala epidemije, v prihodnjem letu pa lahko pričakujemo obnovitev gospodarske rasti tudi v Sloveniji."

In če je bilo gospodarstvo v prvem valu izrazito prizadeto, v državah z evrom je glede na isto obdobje lani upadlo za 12 odstotkov, pa drugi val, kot vse kaže, ne bo tako brutalen.
"Če lahko nekoliko posplošim, ko spremljamo različne kazalnike, ugotavljamo, da znaša poslabšanje v najslabšem primeru polovico tega, kar smo imeli spomladi, v nekaterih primerih pa so kazalniki samo za tretjino slabši."

"Podjetja ne vlagajo, država ne vlaga, potrošniki ne trošimo"

Sorodna novica ECB povečal izredni program odkupovanja obveznic, bankam dodatna ugodna posojila

Ne glede na to, je Evropska centralna banka včeraj podaljšala nakupe vrednostnih papirjev in možnost ugodnih posojil za podjetja do marca oziroma junija 2022. "Bistvo našega ukrepanja je, da ohranimo te ugodne pogoje financiranja, ki prevladujejo na finančnih trgih, tudi v naslednjih mesecih, praktično v celotnem obdobju pandemije," poudarja Vasle.

Tudi v Sloveniji, kjer pa je povpraševanja po svežih posojilih med podjetji razmeroma malo. "Podjetja ne vlagajo, država ne vlaga, potrošniki ne trošimo ... Vprašanje pa je, zakaj je tega v Sloveniji več kot v tujini."

Za ponazoritev: od dveh milijard najugodnejših posojil z državnimi jamstvi so jih podjetja v zadnjih mesecih od uveljavitve zakona počrpala pičlih 50 milijonov.