Luka Koper Intereuropo prodaja že od decembra, zdaj pa so se pridružila še druga državna podjetja. Foto: MMC RTV SLO
Luka Koper Intereuropo prodaja že od decembra, zdaj pa so se pridružila še druga državna podjetja. Foto: MMC RTV SLO
Patrick Vlačič
Ob objavi razpisa s strani paradržavnih lastnikov Intereurope se postavlja vprašanje, ali se je vlada že odločila, da ne bo šla v ustanovitev holdinga. Foto: BoBo
Intereuropa naprodaj

Institucionalni vlagatelji ob tem prodajajo še 1,93 odstotka družbe, rok za ponudbe pa se bo iztekel 31. marca. Vrednost delnice Intereurope je v petek znašala 3,682 evra. Če bi bilo skupaj 52,91 odstotka Intereurope prodano po tej ceni, pa bi kupec moral zanjo odšteti 15,4 milijona evrov.

Zainteresirani vlagatelji morajo ponudbe poslati za celoten osnovni sveženj delnic (50,98 odstotka), vsebovati pa morajo tudi zavezo, da je ponudnik pod enakimi pogoji pripravljen kupiti tudi celoten ali delni sveženj delnic, ki ga ponujajo institucionalni vlagatelji. Ob ponudbi mora vlagatelj podati tudi bančno garancijo, ki pa mora veljati vsaj do 15. junija.

Prodaja nakazuje na odločitev o logističnem holdingu?
Luka Koper je že decembra objavila poziv za zbiranje ponudb za svoj skoraj četrtinski delež v Intereuropi, febuarja pa poziv podaljšala, saj so se pridružile še že omenjene družbe. V Luki Koper so se za prodajo odločili zaradi izkazanega interesa za nakup Intereuropinih delnic, prodaja pa je tudi v skladu s sprejeto politiko upravljanja finančnih naložb.

V NLB-ju so prodajo označili za del strategije skupine, ki kot enega izmed ukrepov za dodatno sproščanje kapitala predvideva tudi odprodajo kapitalskih deležev, ki ne spadajo v osnovno dejavnost banke, in med takšne spada tudi delež v Intereuropi.

V Kadu pa pravijo, da so se prodajalci omenjenega več kot 50-odstotnega paketa delnic za prodajo odločili, ker ocenjujejo, da je trenutek za prodajo naložbe primeren. Zato pričakujejo velik interes s strani potencialnih vlagateljev. Tudi v Sodu pojasnjujejo, da so naložbe v njihovem portfelju, med njimi tudi Intereuropa, pač namenjene prodaji za poplačilo njenih zakonskih obveznosti. "Slovenska odškodninska družba si kot odgovorna lastnica vedno prizadeva maksimizirati prodajno vrednost svojih naložb, zato je pri zbiranju ponudb za delnice družbe Intereuropa združila interese z drugimi lastniki," so zapisali.

Cilj uprave je pridobitev strateškega partnerja
V Intereuropi so povedali, da je strateška usmeritev Intereurope zagotavljanje celovitih logističnih rešitev kupcem, zato si morajo zagotoviti odprta vrata do partnerstev, ki jim omogočajo dostop do tržišč, kjer z lastno mrežo niso prisotni. Po njihovih besedah bi bil zato dobrodošel partner, ki ima omrežje na trgih, ki jih sami ne obvladujejo, in ki je razvil produkte, ki jih sami nimajo. Sicer pa je eden izmed ciljev v strategiji aktualne uprave prav pridobitev strateškega partnerja, ki bi prispeval k finančni stabilnosti.

Namera državnih družb po prodaji več kot 50-odstotnega deleža Intereurope morda nakazuje tudi že odločitev vlade o (ne)ustanovitvi logističnega holdinga, ki naj bi poleg Intereurope združeval še Luko Koper in Slovenske železnice. Vlada je napovedala, da bo dokončno odločitev sprejela spomladi, sindikati vseh treh podjetji pa holdingu nasprotujejo.

Intereuropa naprodaj