Dubaj je z gradnjo vsakega novega hotel preseči prejšnjega, a enkrat se je to moralo končati - ali vsaj ustaviti in počakati na boljše gospodarske razmere. Foto: EPA
Dubaj je z gradnjo vsakega novega hotel preseči prejšnjega, a enkrat se je to moralo končati - ali vsaj ustaviti in počakati na boljše gospodarske razmere. Foto: EPA
Stolp Nakheel
Stolp Nakheel bi moral biti najvišji nebotičnik na svetu, saj naj bi bila njegova višina kar okoli 1.400 metrov. Zaradi krize so vlagatelji že januarja letos izvajanje projekta preložili za leto dni, toda očitno bo treba še več časa. Foto: EPA
Dubaj
Novo "čudo" bo dubajski Svet. Njegova gradnja naj ne bi bila ogrožena zaradi trenutnih finančnih težav. Foto: EPA

S svetovno gospodarsko krizo in recesijo so se nad bleščeči Dubaj zgrnili temni oblaki, in čeprav bo arabski emirat v letošnjem letu imel okoli petodsotno rast gospodarstva, je to daleč od cvetočih preteklih let, ko je bila rast 14-odstotna.

S krizo so precej padle vrednosti nepremičnin, katerih gradnja je bila v zadnjih letih eden od gonilnih sil gospodarske rasti in tujih vlaganj.

Skupni dolg Dubaja naj bi znašal 53 milijard evrov in vlada ima kar nekaj težav z njegovim odplačevanjem. Dubai World je zaradi nesposobnosti odplačevanja dolgov upnike zaprosil za odlog odplačila do konca maja prihodnje leto.

Prva žrtev pretiranega zadolževanja za razkošne projekte, s katerimi je majhen emirat premagoval naravo in skrbno gradil sanjsko podobo, je Dubai World, ki ima v lasti tudi ustvarjalca umetnih otokov in gradbenega velikana Nakheel. Zaradi težav bo nujno pretrukturiranje in vlada je za svetovanje najela revizorsko hišo Deloitte.

Tokratne težave za Dubai World so pravzaprav majhno presenečenje, saj je podjetje oktobra sporočilo, da je prestruktiranje skoraj končano, in napovedalo 800 milijonov dolarjev prihrankov v prihodnjih treh letih, kar je ohranjalo upe na pravočasno odplačilo dolgov.

V zadnjem času se je sicer veliko ugibalo, da bi lahko Dubaj svoje finančne taževe premagoval z združevanjem različnih družb in ali z njihovo prodajo ter tako pridobil svež kapital in zmanjšal svoj dolg.

Magnet za vlaganja izgublja svojo moč
Dubaj je eden izmed sedmih emiratov v Združenih arabskih emiratih in je znan po sproščenem ekonomskem modelu, s katerim je privabljal tuje vlagatelje in postopoma gradil največje bližnjevzhodno gospodarsko središče in prometno križišče.

V zadnjih letih je emirat postal eno samo gradbišče in zgovoren je že podatek, da je še pred letom dni bilo tukaj več kot četrtina vseh žerjavov na svetu.

Gospodarska rast je temeljila predvsem na pritoku tujega kapitala in gromozanskih gradbenih projektih, a vlada zdaj plačuje ceno za "gradnjo gradov v oblakih". Nekateri poznavalci že namigujejo, da bi lahko šel Dubaj po poti sosednjega Abu Dabija, ki ima nekoliko konservativnejšo gospodarsko politiko, a je z nafto najbolj založen in tudi najbogatejši izmed vseh emiratov.