Posojila bankam bodo preprečila kreditni krč, so sporočili iz ECB-ja. Foto: Reuters
Posojila bankam bodo preprečila kreditni krč, so sporočili iz ECB-ja. Foto: Reuters

ECB želi tako bankam zagotoviti dovolj sredstev za potrjevanje posojil podjetjem in preprečiti kreditni krč, ki bi onemogočal gospodarsko rast. Ročnost posojil je tokrat izjemoma določena pri treh letih.

Stabilizacija in preprečevanje kreditnega krča
Odobritev posojil spada med dodatne ukrepe za stabilizacijo razmer v bančnem sistemu. Gre za dve 36-mesečni operaciji refinanciranja v neomejenem obsegu in po fiksni obrestni meri ter razširitev nabora zavarovanj za posojila ECB-ja.

Posojila bodo bankam v državah evroobmočja omogočila odplačevanje dolgov, saj v primeru, da ne bi zmogle odplačevati niti lastnih obveznosti, ne bi potrjevale posojil za gospodarstvo. Nekateri ekonomisti namreč napovedujejo, da bo območje evra v prihodnjih mesecih zdrsnilo v vsaj milo recesijo, negativna gospodarska rast pa bo močno zadolženim državam otežila odplačevanje dolgov.

Zadnje večje posojilo zaradi kolapsa banke Lehman Brothers
ECB je zadnji večji obseg posojil pred zdajšnjim potrdil junija 2009, ko se je bančni sistem spopadal s posledicami propada ameriške investicijske banke Lehman Brothers. Takrat je ročnost posojil znašala le leto dni.

ECB ima sicer vlogo zadnjega posojilodajalca, ki vstopi, ko si banke denarja ne morejo več izposoditi drugje.