Kljub povišanju cen Belorusija še zmeraj plačuje veliko manj za ruski plin kot druge države. Foto: Reuters
Kljub povišanju cen Belorusija še zmeraj plačuje veliko manj za ruski plin kot druge države. Foto: Reuters
Ruski plinovod
Ruski energetski velikan Gazprom je bil neomajan pri dvigu cene plina za rusko zaveznico. Foto: EPA

Veliki politični zaveznici sta sicer na silvestrovo tik pred zdajci podpisali dogovor, po katerem je Belorusija privolila v dvakrat višjo ceno za ruski zemeljski plin. Minsk je predtem grozil, da bo, če se bo cena zvišala, ustavil dostavo ruskega plina skozi plinovode, ki potekajo prek beloruskega ozemlja in vodijo do Evrope.

Rusija uvedla davke za sosedo
Beloruski premier Sergej Sidorski je sporočil, da je njegova vlada uvedla carino 45 dolarjev na tono ruske nafte, ki se pretaka skozi naftovode na njihovem ozemlju. S tem se je Minsk odzval na odločitev Moskve, da uvede izvozne davke na rusko nafto, ki jo dostavlja Belorusiji. Do zdaj je bila namreč ruska nafta brez teh davkov, kar so beloruske rafinerije na veliko izkoriščale, saj so predelano nafto nato prodajale drugim državam.

Energetsko podjetje Transneft, ki je lastnik večine ruskih naftovodov, je takoj po novi grožnji Minska sporočilo, da Belorusija ne more sama uvesti dodatne carine na pretok nafte, saj te izključno določa medvladni sporazum in jih nobena država ne more uvesti brez privolitve druge.

Trgovci so vseeno zaskrbljeni nad mogočimi motnjami v preskrbi Evrope z rusko nafto, saj ne vedo, kaj bodo storili nepredvidljivi Belorusi. Več kot petino vse ruske nafte za tuji trg ali milijon sodčkov na dan gre prek naftovodov v Belorusiji, z njo pa oskrbujejo predvsem Nemčijo in Poljsko.