Irska ima največji primanjkljaj v Evropi. Foto: EPA
Irska ima največji primanjkljaj v Evropi. Foto: EPA
Angela Merkel
Trgi naj bi napačno razumeli izjave Merklove. Foto: EPA

Velika Britanija, Francija, Nemčija, Italija in Španija so dan po tem, ko je v četrtek strošek sposojanja za Dublin dosegel novo rekordno vrednost, v skupni izjavi zapisale, da je nervoza na trgih obveznic nepotrebna.

Z izjavo so želele zagotoviti, da na trenutni dogovor z Irsko ne bo vplivala morebitna sprememba reševalnega mehanizma. Eden izmed predlogov o reševalnem mehanizmu namreč predvideva, da bi si od leta 2013 stroške reševanja držav delili tudi zasebni vlagatelji, piše Deutsche Welle.

Zagotovilo (za zdaj) uspešno
"Vsak nov mehanizem bi začel veljati šele sredi leta 2013 in ne bi nikakor vplival na sedanje dogovore," so finančni ministri peterice omenjenih držav zapisali v izjavi, izdani ob robu vrha skupine 20 najbolj razvitih in najhitreje razvijajočih se držav G20 v Seulu.

Desetletne obveznice za dolg irske vlade so v četrtek dosegle skoraj devet odstotkov, kar je najvišje v zgodovini evra. Po objavi izjave je številka padla pod osem odstotkov.

Trgi krivi za "popolnoma napačno razumevanje"
"Pozdravljam solidarnost, ki so jo pokazali naši evropski partnerji," je po izjavi dejal irski finančni minister Brian Lenihan, medtem ko je njegov nemški kolega Wolfgang Schäubel izjavil, da so vlagatelji krivi za "popolnoma napačno razumevanje". Irski premier Brian Cowen je dodal, da so trgi napačno interpretirali izjavo nemške kanclerke Angele Merkel in povzročili porast cene obveznic.

Merklova je namignila, da v prihodnjih reševalnih načrtih celotnega nacionalnega dolga ne bi pokrivali evropski davkoplačevalci. Nemška kanclerka je poudarila "protislovje med interesi finančnega sveta in interesi političnega sveta".

"Izrečene besede so imele, po mojem mnenju, nepredvidene posledice. Trg je podvomil o predanosti odplačilu dolga," je za Irish Independant povedal Cowen.

Dolg v višini tretjine BDP-ja
Irska naj bi še ta mesec predstavila štiriletni varčevalni načrt, ki naj bi vključeval spremembe proračuna za zmanjšanje javnega dolga, ki je narasel že na 32 odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP). Gospodarske težave v nekoč enem najbolj cvetočih evropskih gospodarstev sta povzročila propad nepremičninskega trga in večmilijardno neuspešno reševanje propadle banke Anglo Irish.